Йогата става все по-популярна у нас. Но увлечението по нея в много случаи е стихийно, без да преценим всички за и против от това, което ни очаква. И без да знаем, че йога стиловете са различни и е много важно още в началото да разберем кой е най-подходящият за нас.
Ние ще ви помогнем да изберете своя стил с помощта на нашите съвети.
Думата „йога” означава „съюз” или „баланс”. Което ще рече, че занимавайки се с йога, вие създавате съюз между ума и тялото. Както и достигате баланс между силата и гъвкавостта. За да откриете най-подходящия за вас стил йога, трябва да си отговорите на три простички въпроса, отговорите на които ще ви помогнат да определите целите си в началото на уроците.
Искате да правите упражнения за фитнес, за да влезете във форма, както и да изучите връзката на разума с тялото? Тогава изберете по-енергичните стилове, като силова йога, Аштанга йога или Бикрам. Всичките три стила съчетават тренировки за цялото тяло във вид на по-енергични упражнения.
Ако обаче искате да се избавите от последствията на травма или да смекчите симптомите на хронично заболяване, или просто не сте във форма заради възрастта, започнете с по-бавни техники. Такива като Айенгар йога, Крипалу йога или Винийога. Всичките три методики ще ви помогнат с най-безопасни за вас упражнения и пози.
Ако пък основната ви цел са медитативни и духовни аспекти йога, най-добре е да потърсите учител по Кундалини йога – това е един от известните стилове, който включва голямо количество медитации, пеене и философски аспекти.