Много хора - колкото и да се стараят, не могат да смъкнат излишните килограми. Не защото ядат много, а защото е виновно здравословното им състояние.

Все повече стават хората, които страдат от така наречената инсулинорезистентност (или нарушена толерантност към глюкозата). Това се случва, когато клетките престават да реагират на хормона инсулин, който е необходим за транспортиране на глюкозата. Което пък води до порочен кръг метаболитни катастрофи, обуславящи развитието на устойчиво затлъстяване.

Затлъстяването вследствие инсулинорезистентност е много сложен проблем, а в същото време и много разпространен, казва диетологът Бет Рирдън от университета Дюк в Щатите. Тази патология се среща у 79 милиона американци и всички те се намират в групата на извънредно висок риск от развитие на захарен диабет. При инсулинорезистентност появата на диабет е неизбежна, ако не се предприемат необходимите мерки, подчертава Рирдън.

Защо не можете да отслабнете?

В нашия храносмилателен тракт въглехидратите се разграждат на глюкозни молекули. Последните се всмукват и попадат в кръвотока. Задстомашната жлеза отчита повишено ниво на кръвната захар, продуцирайки в отговор хормона инсулин. Целта е да се пропуска глюкозата в клетките, за да не се движи безцелно по кръвотока. В глюкозните клетки енергията или се изразходва, или се отлага като запас – във вид на гликоген или мазнини.

За съжаление, при някои хора в тази схема се появяват пробойни. Рецепторите на клетките престават да разпознават инсулина, затова глюкозата не може да прониква вътре в тях. Тя остава в кръвта, което стимулира задстомашната жлеза към по-нататъшна продукция на инсулин. И по същество клетките започват да гладуват, казва Рирдън.

Какво прави организмът в такъв случай? Предчувствайки заплахата, той започва усилено да попълва запасите, за да се подготви за най-лошото. Всичката глюкоза, която успява да проникне вътре в клетките, започва да се отлага във вид на мазнини.

И точно затова вие не може да отслабнете: организмът ви е убеден, че се намира на границата на екстремна ситуация!

Този процес протича дълго, с години. Кое го задвижва отново и отново? Експертите смятат, че за повечето хора такъв пусков механизъм е неправилното хранене, наситено с прости въглехидрати, като например хляб, паста, пица, бисквити, сладки газирани напитки и т.н.

С една дума – типичната храна на западняците. След всяко хранене в кръвта се оказва несметна бездна от глюкоза, задстомашната жлеза постоянно изработва адски количества инсулин и в резултат на това клетките буквално се преуморяват от него и започват да го игнорират. Стига! – каточели викат те.

Тревожните признаци на инсулинорезистентността

Затлъстяването съвсем не е единственият признак на инсулинозависимостта. Този феномен се съпътства от редица други сигнали, които е много важно да не пропускате. Кои са те?

-  Неутолимото желание да ядем колкото може повече въглехидрати (което е обяснимо, защото глюкозата съвсем не може да попадне вътре).

-  Замъглено мислене – мозъкът мисли трудно, защото не е получил енергия!

-  Повишено ниво на глюкоза в кръвта - както на гладно, така и след хранене.

-  Повишено ниво на инсулин.

-  Като правило повишено кръвно налягане.

-  Намалено ниво на добрия холестерол – по-ниско от 1,1 mmol/l за мъжете и под 1,3 mmol – за жените.

-  Повишено ниво на триглицеридите (1,7 mmol/l и повече).

Съвкупността от всички тези признаци формира така наречения метаболитен синдром. И въпреки че генетичните фактори не бива в никакъв случай да бъдат пренебрегвани, начинът ни на живот играе не по-маловажна роля за неговото развитие.

Как да победим устойчивото затлъстяване?

Добрата новина е в това, че вие можете да преобърнете цялата тази плеада от неприятни патологични процеси. Всичко се състои в нежната грижа за задстомашната жлеза, твърди Рирдън. Какво съветва тя?

1. Движете се много повече от обикновеното.

Физическото натоварване не само помага да изгорите излишните калории, но и стимулира цялостната обмяна на веществата. Интензивната работа на мускулите ги принуждава да приемат повече глюкоза, която в този случай си върши работата, а не се отлага като мазнини. 30 минути умерена физическа активност дневно, като бързо ходене например, ще свършат много добра работа.

2. Без бързи въглехидрати.

Откажете се от допълнителната захар и от белия хляб. Тази крачка ще ви позволи значително да съкратите количеството на употребяваните прости въглехидрати.

3. Все повече и повече хранителни влакнини.

Съвсем не е задължително да се откажете от всички курабийки и кексчета. Пълнозърнестият хляб е много полезен продукт. Нешлифованият кафяв ориз, овесените ядки, фасулът и ечемикът – това са прекрасни храни! Растителните влакна намаляват абсорбцията на холестерола и на бързите въглехидрати, нормализират чревната перисталтика, намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво и др.

Имайте за правило: свежите плодове и зеленчуци са много по-полезни от сока.

4. Омега-3 мастни киселини и антиоксиданти – всичко за вас!

Те намаляват интензивността на възпалителния процес, който е в основата на почти всички хронични заболявания. Яжте риба, ядки, горски плодове и подправки, като канела и куркума.

5. Консултирайте се с лекаря за приема на лекарства.

В някои случаи, когато затлъстяването не иска да отстъпва в никакъв случай, лекарят може да ви назначи метморфин. Той увеличава възприемчивостта на клетките към инсулина.