Животът е движение. Което до голяма степен се осигурява от нашите стави. Как да поддържаме тяхното здраве, така че те надеждно да ни служат през целия ни живот?

Типична причина за ставни заболявания е метаболитно разстройство в тъканите на вътреставния хрущял, казва руският лекар Сергей Агапкин. Чрез насищане на диетата с определени компоненти е възможно да се подобри храненето на хрущяла и заедно с това и състоянието на ставите, обяснява той и посочва три продукта, които са особено ефективни за стимулиране възстановяването на ставите.

Скумрия. Поради високото ниво на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни ефекти, яденето на тази риба намалява дискомфорта при артроза. Експертите препоръчват да се яде около 30 грама скумрия на ден.

Киви. Благоприятният ефект на плода върху ставите е свързан с богатото съдържание на витамин С (половината от плода съдържа дневната нужда). А този витамин участва в образуването на хрущял и съединителна тъкан, обяснява специалистът.

Овесена каша. Тя съдържа много манган, което също допринася за възстановяването на ставите, тъй като минералът участва в синтеза на колагенови влакна, които осигуряват еластичност на връзките и хрущялите.