Редовната консумация на кофеин променя сивото вещество на мозъка, установиха швейцарски учени но университета в Базел, които добавят веднага, че ефектът е временен. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Cerebral Cortex.

В проучването участвали 20 здрави хора, които пият кафе всекидневно. Експериментаторите им давали кофеинови хапчета (или плацебо) за два 10-дневни периода. В края на всеки период обемът на сивото вещество на пациентите се оценявал с помощта на мозъчно сканиране, а качеството на съня се определяло с помощта на ЕЕГ.

Въпреки че сънят бил сходен и в двете групи, участниците, получавали плацебо, имали по-голям обем на сивото вещество в мозъка от тези, които консумират кофеин. Разликата била особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса, който отговаря за консолидацията на паметта. Въпреки че изглежда, че кофеинът намалява обема на сивото вещество, мозъчната тъкан на субектите се възстановявала само след 10 дни въздържание от кафе.

Учените отбелязват, че резултатите от проучването им не показват вредно въздействие на кафето върху мозъка, но са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат потенциалните промени в когнитивните способности на пиещите кафе.