Редовната консумация на кафе, дори в малки количества, намалява риска от ранна смърт, особено за оцелелите от инфаркт, съобщава Business Insider, позовавайки се японски учени от университетите в Осака, Цукуба и Хокайдо. Учените анализирали данни за над 46 000 възрастни японци, като регистрирали консумацията на чай и кафе, както и общото здравословно състояние и смъртните случаи.

Оказало се, че рискът от смърт от каквато и да е причина при тези, които пият поне една чаша кафе седмично, е намален с 14%. За оцелелите от инфаркт намаляването на риска е 22%. Единствената група, която явно не се възползвала от пиенето на кафе, били хора, преживели инсулт. На тази група помагал зеления чай, като минимум 7 чаши чай на ден намалявали риска от ранна смърт с 62%. За хората, които не са имали инсулт, зеленият чай не е особено полезен, коментират учените от страната, в която зеленият чай е на особена почит.

Важно е да се знае, че чаят и кафето обикновено се консумират без мляко или захар. Известно е, че кафето и чаят (от всякакъв вид) са богати на активни съединения. Доказано е, че чаят понижава кръвното налягане чрез флаваноли. А кафето е пълно с антиоксидантни вещества, които намаляват възпалението и понижават риска от сърдечни заболявания. Както кафето, така и чаят съдържат малко кофеин, който може да осигури ползи за здравето. Кофеинът повишава енергията и насърчава здравословния метаболизъм. Вярно е, че може да причини треперене и гадене при високи дози, което значи, че трябва да се ограничавате до 5 чаши кафе на ден.