Кафето, прочуто като най-ободряващата сутрешна напитка, вече е „детронирано“. Въпреки ободряващия си ефект, прекалената му употреба може да предизвика появата на неприятни симптоми, включително сърцебиене и покачване на кръвното. Освен това постоянната му употреба може да доведе и до пристрастяване, предупреждават експертите.

Ако наистина не можете без кафе, пробвайте с цикория, която не съдържа кофеин и е богата на витамин В, укрепващ нервната система, съветват учените.

За пълноценна енергийна напитка те смятат джинджифиловия чай, чийто тонизиращ ефект е много по-продължителен. Едновременно с това чаят укрепва имунитета и стимулира кръвообращението. Това се отразява положително на работоспособността през деня, което го прави идеална утринна напитка. Аналогични свойства има и жасминовият чай.

Но ако не ви допадат нито джинджифилът, нито жасминът, опитайте обикновена топла вода с мед и лимон. Такава вода ускорява обмяната на веществата и засилва имунната защита. Повишава работоспособността и свежият сок от нар, което се дължи на съдържащите се в него магнезий, калий, калций и фосфор.