Студеното време през зимата влияе върху свиването на кръвоносните съдове в сърцето, което може да увеличи риска от инфаркт или инсулт. С правилното осигуряване на топлина за тялото и поддържане на здравословни навици, можете да се предпазите от опасни съдови патологии.

Студеното време през зимата е особено опасно за хората със съществуващо сърдечно заболяване, съобщава Timesnownews. Според Американската сърдечна асоциация хората с коронарна болест на сърцето през зимата често страдат от ангина пекторис (гръдна болка или дискомфорт).

Въпреки че студеният сезон може да повлияе негативно на сърцето и кръвообращението, някои мерки помагат да останете здрави. Какво препоръчват експертите по защита на сърцето.

Облечете се на пластове, когато излизате навън. Облеклото в няколко слоя по-добре задържа топлината.

Избягвайте прегряването, то може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и да помогне за понижаване на кръвното налягане, особено при хора с хронични сърдечни заболявания. Когато кръвното налягане спадне, това може да намали кръвоснабдяването на сърцето, което създава предпоставки за сърдечен удар.

Избягвайте алкохола, никотина и кофеина, тъй като те могат да свиват кръвоносните съдове. А това може да доведе до сърдечни проблеми.

Яжте редовно домашни топли храни и напитки, това дава на тялото нужната енергия за поддържане на топлината.

Запознайте се с предупредителните признаци на инфаркт - задух, неравномерен пулс, гадене, виене на свят, изпотяване, болки в гърдите, раменете или челюстта.

Почивайте и се храните добре, ако имате кашлица или настинка. Потърсете медицинска помощ, ако забележите симптоми на сърдечно-съдови заболявания.

Проверете състоянието на сърцето си и се консултирайте с вашия лекар за това колко рискувате да излизате на студа.

Разберете какви действия да предприемете, за да дадете първа помощ на човек, чието сърце внезапно спре. Адекватната помощ, получена след внезапно спиране на сърцето, може да удвои или дори утрои шансовете на жертвата да оцелее.