Стресът на работното място е нарастващ проблем, който засяга не само благосъстоянието на служителите, но и производителността на компанията. Професионалният стрес се проявява, когато работата започва да изисква неща, които надхвърлят възможностите на служителя. Световната здравна организация твърди, че свързаният с работата стрес може да бъде причинен и от други фактори: лоша организация на труда, лошо управление, лоши условия на труд и дори липса на подкрепа от колеги и ръководители. Ето няколко начина за намаляване на професионалния стрес.

Дишане. Дихателните упражнения са един от най-лесните начини за облекчаване на стреса. Психичният стрес изпраща сигнали на цялото тяло, за да активира реакцията „бий се или бягай“. Практиката на упражнения за дълбоко дишане може да активира парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за релаксацията. Дихателните упражнения ви позволяват да се съсредоточите върху дишането си, което го прави много по-бавно и дълбоко. Това забавя сърдечната честота и ви кара да се чувствате по-спокойни.

Упражнения. Въпреки че това може да изглежда противоречиво, физическият стрес може да помогне за облекчаване на психическия стрес. Упражненията освобождават химикали, наречени ендорфини, които действат като естествени болкоуспокояващи, намаляват тревожността и стреса. Не е нужно дори да тренирате на работа - няколко минути вкъщи могат значително да намалят тежестта от ежедневната ви работа.

Яжте правилната храна. Лошите хранителни навици могат да пречат или дори да анулират всички други усилия за облекчаване на стреса. Стойте далеч от вредните храни като алкохол и захар и яжте здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Слушайте музика. Слушането на музика ще помогне на тялото ви да се отпусне. Изследване, публикувано в списание Art in Psychotherapy, твърди, че слушането на любимата музика може значително да намали стреса, пише Life Zette.

Така че, ако това не е в противоречие с условията на работа, слагайте слушалките и се съсредоточете в това, което предстои да вършите.