Зрението на съвременния човек страда от редовната работа пред компютъра. Американски учени от Тексаския университет предложиха нов начин за решаване на този проблем. Те разработили препоръки, които помагат за понижаване на умората на очите.

Методът им се нарича „20-20-20“ срещу умора на очите.

Тайната е в това, че на всеки 20 минути седене пред компютъра човек трябва да прави прекъсване от други 20 минути, като през това време наблюдава предмети на минимум 5 метра разстояние от него. При това трябва да премигва не по-малко от 20 пъти.

Този комплекс от упражнения ще помогне за избягване на сухостта в очите и тяхната умора, на главоболието и болката във врата. Тези упражнения са особено важни за хората, които работят на компютър в помещения с включени климатици, подчертават учените.

За да не допускате проблеми със зрението, лекарите съветват да спазваме и следните препоръки: правилно и пълноценно хранене, обогатяване на храната с продукти, съдържащи витамините А, D, С, Е и В2.

Разполагайте монитора на компютъра си на една ръка разстояние и правете прекъсвания на всеки 40 минути, припомнят експертите. По време на четене на книга или текст в компютър трябва да се намирате от тях на разстояние не по-малко от 30 см. А осветлението трябва да е умерено ярко.