Въпреки невероятните усилия на учените по целия свят, ние все още не знаем достатъчно за новия коронавирус Covid-19 и сме част от експеримент, провеждащ се на цялата планета. Ето само някои от големите нерешени проблеми.

Колко хора са заразени с Covid-19

Това е основният и един от най-важните въпроси. В света има стотици хиляди потвърдени случаи, но това е само част от общия брой инфекции. А числата са още по-объркващи заради неизвестния брой асимптоматични случаи - хора, които са заразени с коронавирус, но не се чувстват болни.

Колко смъртоносен е коронавирусът

Докато учените не намерят отговора на първия въпрос, е невъзможно да сме сигурни в коефициента на смъртност. В момента е известно само, че около 1% от хората, заразени с коронавирус, умират. Но ако има голям брой асимптоматични пациенти, смъртността е по-ниска.

Ролята на децата в разпространението на Covid-19

Децата могат да се заразяват с коронавирус. Но те развиват леки симптоми и има сравнително малко смъртни случаи сред децата в сравнение с другите възрастови групи. Децата разпространяват болести, отчасти защото се смесват с много хора (често на детската площадка и в училищата), но с този вирус не е ясно до каква степен помагат за разпространението му.

Ще има ли по-малко случаи през лятото

Настинката и грипът са по-чести през зимните месеци, но не се знае дали топлото време ще промени разпространението на коронавируса. Тоест, не е ясно дали ще има сезонен ефект.

Ако през лятото има значителен спад на коронавируса, има опасност случаите да се увеличават през зимата, когато болниците трябва да се справят с притока на пациенти с често срещани зимни респираторни заболявания.