Хирурзите извършват много по-точно, бързо и с голямо внимание операциите, когато слушат любима музика, сочи изследване на Американската медицинска асоциация.

Правилната музика може да ни вдъхнови, за изостри вниманието ни и да стане стимул за решаване на нови задачи, пише писателят Джори Маккей. Каква музика обаче?

Инструменталната музика е подходяща най-вече, когато се опитвате да научите нещо ново, смята Маккей. Думите му потвърждава новото изследване, което показва, че инструменталната музика помага на хората да разпознават по-бързо информацията.

Композиции с ритъм между 50 и 80 удара в минута пък идеално подхождат за творческа работа, тъй като това темпо може да стимулира алфа-вълните в главния мозък, които правят хората по-спокойни и съсредоточени.

Работите върху нещо, което е монотонно и еднообразно? Тогава ще ви пасне всякакъв тип музика, тя ще ви предпази да не заспите и ще застави умът ви да работи по-бързо.

Но ако работата е сложна и спешна, би било добре да включите любимите си хитове – дори тихите и спокойни мелодии могат да провокират когнитивните раздвижвания.