Британските учените бият тревога: инсултът достига все повече млади хора! През последното десетилетие средната възраст на прекаралите инсулт в Албиона се е понижила стремително, цифрите сочат как броят на хората между 40 и 45 години, прекарали първия инсулт, се е увеличил от 33 до 38%. По предварителни оценки само през 2016 година заболелите британци са около 57 хиляди.

В Британския център по контрол и профилактика на заболяванията са уверени, че причината за подобно явление се крие в нездравословния начин на живот, превърнал се в норма на съвременното общество. Предшестващи признаци могат да са главоболието при преумора или промени във времето, световъртежът, нарастващата тревожност, шумът в ушите, намалената работоспособност.

Лекарите призовават гражданите да се обръщат за помощ още при първите симптоми на болестта и така да избегнат трагичните последствия. Защото и най-малкото забавяне може да стане причина човек да остане инвалид за цял живот или дори да умре.

Много е важно всеки да познава признаците на настъпващия инсулт: неясен говор, паралич на едната част от лицето или тялото, предупреждава проф. Юлия Верн, директор на Общественото здравеопазване в Англия. Още щом забележите у себе си или у близък такива признаци, трябва незабавно да повикате Спешна помощ. Не забравяйте всяка година да ходите на преглед, а възрастните хора да се съветват редовно с наблюдаващия лекар за профилактиката на болестта, призовава Верн.

Обикновено асоциираме хората с инсулт със старостта, днес обаче една четвърт от всички инсулти се случват с хора в трудоспособна възраст и в близко време този брой ще нараства. Вече знаем точно, че причина за инсулта може да стане повишеното кръвно, особено ако е съпътствано от фактори като лошо хранене, диабет, затлъстяване или пушене. Страдащите от тези проблеми са в рисковата група от поява на инсулт, независимо от тяхната възраст, отбелязва д-р Лорна Лоуърд от Асоциацията за изучаване на инсултите във Великобритания.