Дори краткотрайното излагане на изгорели газове е достатъчно, за да наруши когнитивните функции, установиха екип от учени от Университета на Британска Колумбия и Университета на Виктория. Резултатите от работата им са описани в списание Environmental Health.

В експеримента авторите изложили 25 здрави възрастни на вещества, произведени по време на изгарянето на дизелово гориво, както и на чист филтриран въздух, по различно време.

След всеки етап мозъчната активност се измервала с помощта на функционален магнитен резонанс (MRI). След това били анализирани промени в различни области на мозъка, отговорни за паметта и мисленето.

Оказало се, че участниците са имали намалена свързаност в тези части на мозъка дори след само два часа излагане на замърсен въздух. Експертите отбелязват, че това се отразява в проблеми с когнитивните функции и проява на симптоми на депресия.

Тези промени в мозъка са временни, след вдишване на пречистен въздух състоянието на доброволците се нормализира. Очаква се ефектите да са дългосрочни, ако експозицията е по-продължителна. Това и възможността за други функционални нарушения се планира да бъдат тествани в по-нататъшни проучвания.

През декември 2022 г. изследователи от Института по психиатрия, психология и неврология (IoPPN) и King's College London установиха, че замърсяването на въздуха в големите градове може да увеличи риска от развитие на две или повече съпътстващи заболявания (дълготрайни физически и психически разстройства) с 21 процента.