Жените по природа са в по-добра спортна форма от мъжете, установили канадски учени от Университета Ватерлоо. Бързото поглъщане на кислород е маркер за общото състояние и понижен риск от мускулна умора, а обработката на кислорода в женския организъм става с 30% по-ефективно, коментира професор Ричард Хюсон.

Женските мускули отделят кислород от кръвта по-бързо, което говори за по-съвършена  аеробна система, обяснява канадският професор. Това откритие било направено по време на експеримент с 18 здрави и активни доброволци, половината мъже, а другата половина – жени. Всички те изпълнявали задачи с умерена активност по бягащата пътека.

В това време учените оценявали честотата на сърцебиене и съдържанието на кислород в тъканите, както и разликата в концентрацията на кислород в кръвта във вените и артериите.

Оказало се, че по време на тренировките при жените кислородът в тялото се обработвал по-бързо, отколкото при мъжете. Тъй като това означава, че мускулите на жените се уморяват по-малко, възможно е да има смисъл да се преразгледа техния тренировъчен режим, коментират учените.