Националната служба по здравеопазване на Великобритания (NHS) постанови да се прекрати изписването на хомеопатични средства за лечение на пациенти. Взетите мерки позволяват годишно органите на здравеопазването да икономисват над £190 млн.

По сметки на специалистите от NHS, предписаните през 2016 година хомеопатични препарати стрували на британските органи по здравеопазване над £92 хиляди, а за последните пет години – не по-малко от £578 хиляди. При това ефективността на хомеопатичното лечение остава предмет на дълги спорове сред експертите.

Хомеопатията е в най-добрият случай плацебо и нерационално използване на ограничени средства, насочени за лечение с недоказана ефективност, коментира главният изпълнителен директор на NHS Саймън Стивънс.

Освен хомеопатията, британската служба планира и ограничаването на 17 препарата, предписвани по рецепта, включително фитопрепарати, Омега-3 мастни киселини и балсами за облекчаване на мускулните болки, както заради ниската клинична, така и за икономическата ефективност.

Обновяването на препоръките било подложено на критика от страна на Британската хомеопатична асоциация, благотворителните организации и фармацевтичното общество, съобщава The Guardian.

В началото на 2017 година подобен скандал около хомеопатията се развихри и в Русия, когато Комисията за борба с лъженауката РАН обнародвала меморандум за лъженаучността от хомеопатия.