След 12 години, когато така нареченият от лекарите Берлински ХИВ позитивен пациент бе излекуван, към него се присъедини и следващият – „Лондонски пациент“.

Досега Тимъти Рей Браун или Берлинският пациент беше първият човек, излекуван от вируса на ХИВ (човешки имуннодефицитен вирус). През 2007 година в него бяха трансплантирани стволови клетки от костен мозък, а няколко години по-късно лекарите не откриха в кръвта на Браун никакви следи от ХИВ.

Международен екип учени за втори път в историята успяха да постигнат същия ефект, присаждайки отново на болен от ХИВ донорски стволови клетки от костен мозък. Лондонският пациент се е заразил с ХИВ през 2003 г. През 2012 г. разбира, че е болен и от раково заболяване -  болестта на Ходжкин. Заради рака през 2016-а състоянието на мъжа се влошава и за лекарите единственият му шанс за оцеляване е в намирането на подходящ донор.

Зареди двете заболявания Лондонският пациент не само преминал през две трансплантации, но и през продължителен курс от химиотерапия и пълно облъчване на тялото.

Биологът проф. Равиндра Гупта от лекуващия екип  разказва, че трансплантацията е минала леко, но е имало и странични ефекти. Един от тях е бил сблъсъкът между имунните клетки на приемащия и тези на даряващия.

Лекарите от екипа казват, че Лондонският пациент е "функционално излекуван" и "в ремисия", но е "рано да се твърди, че е напълно излекуван".