Нарушеният баланс на вещества в човешкия организъм е резултат от неправилното хранене и е една от основните причини за развитие на тежки заболявания и преждевременна смърт, съобщават американски учени от Института за измерване и оценка на здравето при Вашингтонския университет. Изводите им са направени в резултат от мащабно изследване, проведено между 1990 и 2017 година.

Специалистите изчислили, че всяка пета преждевременна смърт в света е предизвикана от сериозни нарушения в храненето, пише международното медицинско списание The Lancet.

Само през 2017 година заради непълноценно хранене или сериозно нарушение в хранителния баланс са починали 11 милиона души от различни страни.

Дисбалансът в храненето може да бъде изразен в две крайности, смятат учените. Едната от тях е в хроничния недостиг на обикновени хранителни компоненти, като протеини, мазнини и въглехидрати, а другата крайност – това е същественото превишение на нормите на употреба на месо, захар, сол и други продукти.

В работата си учените обхванали население от 195 страни и територии. Те взели под внимание предпочитанията, обичаите и жизненото ниво на хората. Така установили, че ако в страни като Авганистан високата смъртност е предизвикана от баналното недояждане или глад, то в развитите страни като Франция, Испания и Япония например, най-голяма тревога предизвикват употребата на големи количества захар, сол, червено месо, подправки, които водят до сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и други ендокринни разстройства.

Резултатите от изследването потвърдиха тревожните тенденции, за които специалистите започнаха да говорят още преди няколко десетилетия, коментира ръководителят на Института Кристофър Мюрей. Непълноценното хранене наред с хранителните злоупотреби се превръщат в основна причина за преждевременна смърт в целия свят, включваща смъртност от инфаркти, инсулти и онкозаболявания, подчертава ученият

Екипът на Мюрей продължава изследванията, вземайки предвид и това, че продължителността на човешкия живот зависи и от степента на замърсяване на околната среда, от вредните навици и начина на живот. Включвайки тези фактори ние ще можем да дадем по-точни препоръки как да се води здравословен начин на живот, уверен е ученият.