Много по-приятно е, когато спите в чисто спално бельо, нов матрак и възглавници. Как и колко често обаче трябва да сменяме бельото така, че леглото ни да не се превърне в източник на заболявания?

Спалнята под микроскоп

По чаршафите, както и по другите повърхности, се натрупва прах, който съдържа различни микроорганизми – вируси, гъбички, бактерии, микроскопични акари. Изчислено е, че за една нощ човек оставя върху чаршафа си около 166 милиона мъртви клетки от своето тяло. Добавете към това и потта, омазняването и всякакви други органични отлагания. Тези невидими за окото частички от кожата са храна за акарите, които бързо се размножават в постелята ви.

Тези обитатели в чаршафите, матраците и възглавниците попадат в дихателните пътища на човека и провокират алергични реакции, дразнят лигавицата, потискат имунитета. Такива последствия могат да се избегнат с навременно почистване и пране на спалното бельо и смяна на матраците и възглавниците.

Колко често да сменяме матраците и възглавниците и да перем чаршафите?

За оптимално се смята прането веднъж седмично. Особено, когато времето е топло. През зимата е допустимо това да става и на 2 седмици – ако в спалнята си поддържате по-ниски температури. Тези срокове могат да се променят и в зависимост от това колко често човек спазва лична хигиена. Ако не сте свикнали да вземате душ всяка вечер, смяната на чаршафите трябва да се прави по-честичко.

Калъфките за възглавниците обаче, е необходимо да се сменят по-често от чаршафите. Особено ако косите ви се омазняват бързо. Извънредна подмяна на спалното бельо трябва да става и когато сте болни или имате висока телесна температура, както и когато често се изпотявате нощем. След оздравяване, естествено, веднага изперете чаршафите.

Препоръчителната температура за изпиране на спалното бельо е не по-ниска от 50 градуса, което гарантира унищожаването на акарите и на другите микроорганизми. По време на пране е добре да използвате и избелващ препарат.

Акарите се чувстват прекрасно в стари одеала, възглавници и матраци. Затова се препоръчва да сменяте одеалата поне веднъж на 10 години, а матрака – веднъж на 6-7 години. Възглавницата обаче трябва да се подменя на всеки 3-4 години.

Пълнежът във възглавницата, на която спите, също може да стане източник на алергени. Най-опасни са пухените, копринените и други естествени материали. Затова е препоръчително да купувате възглавници от качествени синтетични материали. Тези спални принадлежности е достатъчно да подлагате на химическо почистване два пъти в годината. Ако сте алергичен обаче, това трябва да става на всеки 3-4 месеца. Докато възглавниците от естествени материали е препоръчително да се сменят минимум на 2 години.

И редовно да проветрявате одеалата, възглавниците и дори спалното бельо.