Има храни, които при взаимодействието с лекарства застрашават със сериозни последствия за здравето. Ето най-важните от тях.

Зеленолистни зеленчуци. Пациентите, приемащи варфарин или други антикоагуланти трябва да са предпазливи с яденето на зеленолистни зеленчуци, тъй като те съдържат много витамин К, антагонист на варфарина. В такива случаи повишеното количество на витамин К в храната може да намали ефективността на варфарина и да ви застраши с поява на тромбоза.

Въглехидрати. Храните с високо съдържание на въглехидрати, като хлебни изделия, сладки храни, картофи, сосове и заливки са вкусни, но не и полезни за всеки. Особено опасни са те за хората с диабет. При употреба на прекалено количество въглехидрати, лекарствата, поддържащи нивото на глюкозата в кръвта в нормално ниво не могат да работят ефективно и често не успяват да се справят с резките скокове в нивото на кръвната захар. А от друга страна повишаването на предписаната доза от такова лекарство, без да е консултирана с ендокринолог, може да причини понижение на кръвната захар до опасни за живото нива.

Обработените, овкусени, отлежали, мариновани, пушени или ферментирали храни. Пастърмата, саламът, луканките и другите преработени месни храни или подправените сирена, сушените плодове, бананите, авокадото, шоколадът и дори червеното вино и бирата имат една обща черта – молекулата тирамин. Тираминът е природна аминокиселина, която се образува в резултат на застаряването на продукти, богати на протеини. Той може силно да повлияе на действието на много препарати и да провокира внезапно и опасно повишаване на кръвното налягане.