Една от формите на витамин В3  – никотинамид рибозид, не само забавя естествената амортизация на телесните органи, но е способен и да се бори с възрастта, е изводът на швейцарски учени от Университета в Цюрих.

Учените провели експеримент с двугодишни – тоест възрастни!, лабораторни мишки, на които давали редовно никотинамид рибозид.  Едно от главните възрастови изменения е понижението на способността към регенерация на черния дроб, бъбреците и мускулите.

Никотинамид рибозидът предпазва и от затлъстяване, препятства развитието на възрастова артериална дисфункция, защитава от диабет и понижава възпалението на черния дроб.

При мишките се оказало, че след приема на никотинамида мускулите, включително и сърдечният, кожата и клетките на главния мозък се възстановявали по-добре. В резултат опитните животни живели много по-дълго, отколкото връстниците им от контролната група. Оказва се, че веществото задвижва същият този механизъм, който и във всеки млад организъм. Стволовите клетки реагират на сигналите, изпращани от организма и възстановяват увредените органи, произвеждайки нови специфични клетки. Но за да се случи този отговор, е необходима да работят „електростанциите“ на клетките – митохондриите. Те произвеждат химическа енергия във всяка жива клетка, обясняват учените.

Никотинамид рибозидът възстановява тези процеси на същото ниво, каквото се случва в митохондриите на организмите. Учените смятат, че откритието им ще помогне за повлиявяне на процесите на стареене. То може да стане също истинско спасение за хората с вромени дегенеративни заболявания, като мускулната дистрофия.