Коледа и Нова година са само началото на многобройните празници в православния ни календар. Васильовден, Йордановден, Ивановден, Атанасовден… и така чак до февруари.

Приятели, роднини – все именници, които не можеш да подминеш. Как да се събуждаме бодри в делника след напоителното празнуване? Освен зелевата чорба, с която всяко второ домакинство разполага през зимата, ето и още няколко прости начина, които могат да ви избавят от махмурлука в домашни условия.

Силен чай

Който трябва да изтрезнее бързо, трябва няколко часа преди важното събитие да спре с алкохола. Много добре помага силната запарка от черен чай – 2 супени лъжици чай в супена лъжица кипяща вода трябва да се запарва 15 минути и после да се прецеди. Напитката се приема два пъти през 20 минути. В чая може да добавите и 20 г мед,  резенче лимон, 10 г корен от джинджифил, листенце сушена мента.

Кафе

Ако ви предстои важна среща още сутринта, то вместо чай е по-добре да пиете силно кафе – не повече от 2 чаши с интервал от 30 минути. Напитката е стимулатор на нервната система и активира умствената дейност, но освен това ускорява разграждането на алкохола и извеждането му от организма. Страдащите от високо кръвно обаче, трябва да са особено предпазливи към този метод, тъй като кафето повишава кръвното.

Цитрусови и други плодове

Много добре се справят с разграждането на алкохола цитрусовите и сладките плодове, като бананите, крушите, гроздето. Ябълки обаче не се препоръчват, защото стимулират ферментацията и по тази причина процес на изтрезняване може и да не настъпи.

Мляко

Неутрализацията на алкохола в кръвта може да се постигне и с употребата на млечни продукти. Ферментите в млякото помагат за разграждането на алкохола в организма и препятстват усвояването му в кръвната плазма. Това не бива да се съчетава обаче с употребата на кисели краставички, солена риба и подобни пикантни храни.

Умствени натоварвания

Процесът на изтрезняване може да се ускори и с умствено натоварване, като решаване на логични задачи, ребуси, судоку и подобни. Бързо извеждат алкохола от организма и нормализират обмяната на веществата и обикновената питейна вода, компотите, различните плодови смутита, които трябва да се пият в колкото може по-големи количества.

Абсорбенти

Превъзходен ефект за бързо изтрезняване дава и използването на абсорбенти, като активния въглен и други на негова основа.  Важното е час след приема на препарата да се получи дефекация по естествен път, което извежда алкохолните отрови от организма. Ако това не се случи, то много скоро неутрализацията на абсорбента ще приключи и токсичните вещества ще се върнат в организма, което води до неговото натравяне.