В кои клиники помагат на дамите да родят сред 50 години, възможно ли е да се избере полът на бебето и как най-бързо ще получите донорски клетки. Това подреждат в класация сайтът health.mail.ru, според която България е сред топ дестинациите.

Какво ни прави привлекателни за такъв вид медицински туризъм и кои са другите държави в топ списъка? Вижте сами.

България

Репродуктивните клиники в България (а те в страната са около 30, предимно частни) стават все по-популярни сред жителите на различни страни. Успехите на ин витро оплождането тук са също толкова добри, както и в целия Европейски съюз, а цените – доста по-ниски. Дълго чакане на процедурите почти няма.

В българските клиники са достъпни донорски яйцеклетки и сперматозоиди, но сурогатното майчинство е забранено. Не може и да се избира пола на бъдещето дете без медицински показания. Лекарите приемат да работят с всяка жена преди настъпване на менопауза.

Испания

В Испания екстракорпорално оплождане се прави в много клиники из цялата територия на страната. Повечето от тях са частни и гостоприемно приемат медицински туристи. Като дестинация за ин витро Испания е най-популярна сред британските двойки.

В страната е развито добре донорството на полови клетки. Донорът може да остане анонимен, желаещи има достатъчно, но много от тях се отсяват заради високите изисквания. Чакането за донорски яйцеклетки е съкратено до минимум.

Законът в страната не предвижда горна възрастова граница, но в повечето клиники не приемат жени над 50 години. Изборът на пол на бебето може да стане само по медицински показания.

САЩ

Това е една от страните, където здравеопазването е на върха на прогреса, което включва и ин витро технологиите. Като добавим многобройните клиники, съвременното обслужване и специалните програми, получаваме почти идеалната картина.

Проблем за средностатистическият потребител обаче са високите цени на медицинската услуга.

Законът в Щатите позволява избора на пол на бебето – независимо от медицинските показания. В Америка съществува и застраховане срещу неуспешни опити. Ако ин витро оплождането не е успешно, може да ви върнат половината от цената за него.

Русия

Сред предимствата на руската медицина са 140 клиники, в които правят ин витро оплождане, като най-големите са в Москва и Санкт Петербург. Частните заведения предоставят не по-лоши условия от тези в Европа.

В Русия е разрешено със закон и донорството на яйцеклетки, и сурогатното майчинство. Донорът може да остане анонимен, но това не е задължително. Във втория случай за него може да се получи много повече информация. Да станеш донор на сперматозоиди и яйцеклетки може от 18 до 35 години. Рецепиенти могат да са не само хора в законен брак, но и живеещи на семейни начала. Максималната възраст на пациентките е 50 години.

Израел

Един от световните лидери в сферата на репродуктивните технологии повече от десетилетие е Израел, където сан най-високите показатели на ин витро цикли на глава от населението. Местните лекари са с огромен опит – за успешното екстракорпорално оплождане това е не по-малко важно от съвременните технологии и доброто оборудване.

Днес в Израел работят над 20 отделения за репродуктивна медицина. Технологиите непрекъснато се усъвършенстват в изследователските институти на страната. С най-голям авторитет се ползват клиники, като болница Ичилов, медицински център Рабам в Хайфа, медицински център Шиба и клиника Асут.

Цената на услугата може да е различна в различните клиники. Това зависи и от оборудването, от опита, статуса на лекаря и обема на процедурите.

Германия

Германия е един от лидерите в областта на репродуктивните технологии наред с Израел и Щатите. Според данните всяко осемдесето бебе в тази страна се ражда с помощта на ин витро оплождане. Към главните предимства на репродуктивната медицина се отнасят доброто развитие на технологиите и големият опит на лекарите. Като част от ЕС Германия е принудена да се придържа към съответните стандарти.

Медицинските туристи, желаещи ин витро в Германия, търсят най-често Центъра за изкуствено оплождане в Северна Бавария, Центъра за ин витро оплождане Бад Мюндер, Центъра за репродуктивна медицина в Регенсбург и Клиника Норд Вест.

Кипър

В кипърските клиники ин витро оплождането е доста успешно, но в различните части на острова законите се различават. На север може предварително да се избере пола на бебето, но е забранено сурогатното майчинство. На юг обаче е обратното – сурогатното майчинство е разрешено, а върху избора на пол на бебето е наложено табу.

Донор на полови клетки в Северен Кипър може да се стане до 35 години. Рецепиентът получава подробна информация за възрастта, националността, ръста, килограмите, кръвната група, цвета на кожата, косите, очите, образованието и професията на донора.

Законът в Северен Кипър разрешава ин витро за жени до 45 години. Но някои клиники се заемат да работят и с пациентки до 47 години.

Чехия

Ин витрото в Чехия е по-евтино, отколкото в западноевропейските страни, а в същото време клиниките се ръководят от европейските стандарти, като всички процедури се контролират от законодателството. В страната има над 30 клиники, където се изпълнява екстракорпорално оплождане, като най-големите и популярни са в Прага и в Бърно.

В Чехия репродуктивните технологии са достъпни само за безплодни двойки, а под този термин попадат юридически и мъжете и жените, които известно време живеят успешно и опитите им да заченат бебе са безплодни. Лекарите не оказват услуги и на самотни жени и еднополови двойки.

Изборът на пол на бъдещото бебе се разрешава само в случаите, когато това е необходимо, за да се намалят тежки генетични заболявания. Максималната възраст за рецепиентки на донорски яйцеклетки е 49 години.