Дори ако коронавирусната инфекция COVID-19 протича без симптоми, тя все едно причинява увреждане на белите дробове, показва проучване на японски учени.

Резултатите от проучването са публикувани в портала на Радиологичното дружество на Северна Америка. Проучването е правено по време, когато хората, които са имали COVID-19 без симптоми, са имали отрицателни промени в състоянието на белите дробове.

Изследователите анализирали резултатите от компютърната томография на пътниците на лайнера Diamond Princess, заразени с коронавирус. Общият брой на случаите е 104 души, като 76 от тях са имали инфекция COVID-19 без симптоми.

Учените са установили, че повечето от безсимптомните пациенти (41 души) са имали увреждане на белите дробове. Те идентифицирали така наречения "ефект на матираното стъкло", който е маркер за възпаление.

Дори при безсимптомно протичане на заболяването, белите дробове на човек са увредени, е заключението на японските учени. Ако възпалението в тези органи не отшуми дълго време, може да се появи тъкан на белези, което може да причини трайни затруднения с дишането след излекуване на инфекцията, предупреждават те.