Повече от половината американци пият витаминни добавки, в чието число са и 68% от хората над 64 години, сочат данни от анкета на Gallup.

Анкетата обобщава още, че 29% от възрастните пият по четири и повече вида добавки дневно. Въпреки това строгите изследвания не потвърждават, че витамините предпазват от заболявания. Нещо повече – в някои случаи те причиняват и вреди.

Част от проблемите са в това, че изследванията в областта на храненето се основават на грешни предположения, като такива, че хората се нуждаят от по-големи количества витамини и минерали, отколкото им дава обикновената хранителна диета, коментират учените. Грешно е да се смята, че „мегадозите“ са винаги безопасни, както и че е правилно да се сравняват плодовете и зеленчуците с хапчетата.

Днес в Щатите са регистрирани над 90 000 хранителни добавки. Специалистите в областта на здравеопазването обаче и продължават да препоръчват на американците да задоволяват нуждите си от витамини с натурална храна, особено с плодове и зеленчуци. Още повече, че типичната американска храна е обогатена достатъчно добре с витамин D (в млякото), с йод (в солта), както и с калций – в някои видове портокалов сок.