Разпространението на алергичните заболявания в индустриализирания свят нараства и това продължава вече повече от 50 години. Според данни на Американската Академия по Алергология, Астма и Имунология (AAAAI) честотата на чувствителността към един или повече често срещани алергени сред децата в училищна възраст днес достига 40-50 %. За алергия говорим, когато организмът проявява свръхчувствителност към вещества, които се срещат в заобикалящия ни свят.

За много деца и родители сезонните алергии са истински ужас. Те са неприятни и трудни за овладяване.

Сезонните алергии се проявяват по различно време на годината. Познати са още като алергичен ринит или сенна хрема. Симптомите на алергиите се появяват, когато дразнители или алергени, пренасяни по въздуха, попаднат в очите, носа и гърлото, предизвиквайки алергична реакция, обяснява д-р Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс „Доверие“.

Летните алергии обикновено започват през юни и свършват през септември.

Възможно е продължителността и интензитета им да варира в зависимост от местоживеенето, тъй като климатът може да повлияе на алергените, които предизвикват симптомите на летните алергии.

Много често алергичната реакция е генетично предразположение. Статистиката сочи, че с урбанизацията обаче всяко второ дете развива алергия към срещащи се в заобикалящата ни среда вещества. И то в семейства, в които няма проява на алергии. Най-често срещаните алергии са от полените в периода, когато започват да цъфтят дърветата и храстите; хранителните алергии, както и такива от животинските продукти, от косми, слюнка, пера, пух; контактната алергия (от козметика или друго от околния свят).

Алергиите се проявяват не само при хора, които работят и докосват различни неща, но също и при малките деца, при употребата на много козметични продукти. Бебешката кожа след раждането е много нежна. Тя трябва да се хидратира добре и затова започваме да мажем малките с различни козметични продукти като например бебешко олио. Често това е и първият знак, че има някакъв проблем с детето - започва да се появява кожен обрив и се развива непоносимост към определени козметични продукти.

През лятото най-често срещана е слънчевата алергия и тази от ухапвания от кръвосмучещи насекоми, членестоноги и други буболечки, които лесно можем да открием, особено ако не е окосено.

Първата профилактика е детето да бъде мазано със слънцезащитен крем, фактор 50, не по-нисък. Важно е да не бъде извеждано навън по времето от 11:00 до 16:00 часа, когато ултравиолетовото излъчване е най-интензивно. Също така е препоръчително да седи на сянка и да носи шапка с широка периферия, която да предпазва очите и лицето. Слънчевата алергия засяга и очите, като някои деца получават симптоми и от другите алергии, обяснява д-р Калинова.

Хранителните алергии също могат да се проявят като симптоми по кожата - обриви, сърбеж безпокойство.

По-често се срещат под формата на повръщане, разстройство, засилване на коликите.

Това, което можеш да направим е да използваме внимателно козметика, както и да захранваме детето постепенно, за да можем да забележим, ако се появи някакъв сигнал, че нещо не е наред. - съветва д-р Калинова. Трябва да сме внимателни дори с адаптираното мляко, защото може да се прояви алергия към белтъка на кравето мляко. Това е първата среща на малчуганите с алергените. За децата, които не са кърмени, а се хранят с адаптирано мляко има специализирани продукти, изчистени от белтъка на кравето мляко,  обяснява д-р Калинова.

Педиатърът съветва родителите да следят за обриви, зачервявания, петна, както и за изхожданията, защото обикновено те се променят. При най-малките се засилват коликите, може да има и повръщане. Непоносимостта и алергиите понякога са свързани с това, че децата още, когато навлезе неприятната храна в стомаха, я връщат обратно. Може да се появи кихане, сълзене на очите, търкане на очите, защото алергичните реакции понякога са от страна на горните дихателните пътища и започва запушване на нослето, кихане, водниста секреция от носа,  сълзене на очите. Децата изпитват дискомфорт, започват с ръчички да си търкат очите, да си дърпат ушите, което показва, че има нещо нередно.

Летните алергии може и да са неприятни, но с познания, подготовка и подходящо лечение, можем да ги задържим настрани. Алергените няма как да се избегнат, но родителите могат  да бъдат по-наблюдателни.