Екип австралийски учени от Института Джордж за глобално здраве и Университета на Нов Южен Уелс изследва връзката между приема на омега-3 мастни киселини и бъбречната функция.

Оказало се, че това съединение в морските дарове може да намали риска от хронични бъбречни заболявания и да поддържа ефективността на бъбреците. Резултатите от работата са представени в статия в списание BMJ.

Предишни проучвания върху животни показват, че омега-3 полиненаситените мастни киселини могат да имат благоприятен ефект върху бъбречната функция, но проучванията при хора за тези ефекти са доста ограничени и също се основават предимно на диетични проучвания.

Новият мета-анализ изследва данни от 19 проучвания, проведени в 12 държави до май 2020 г., които включват почти пет хиляди участници. Авторите разглеждат нивата на омега-3 биомаркери, които включват ейкозапентаенова киселина, докозахексаенова киселина, докозапентаенова киселина и алфа-линоленова киселина (ALA).

Основните хранителни източници на тези вещества са морските дарове, докато ALA се намира в растенията (ядки, семена и зеленолистни зеленчуци).

Учените заключават, че по-високите нива на омега-3 мастни киселини, открити в морските дарове, са свързани с намален риск от хронично бъбречно заболяване и по-бавно намаляване на бъбречната функция.