За пръв път диагнозата базалноклетъчен карцином Хю Джакман чу още през 2013 година. Злокачественото образувание било оперирано успешно, но болестта отново се завърна. Наложи се повторно лечение на актьора.

Базалноклетъчният карцином (БК) е една от най-разпространените разновидности на рака. Той засяга кожата и може да се разраства, но като правило не метастазира във вътрешните органи. Основни рискови фактори за развитие на заболяването са светлият цвят на кожата и редовното пряко въздействие на слънчевите лъчи.

Такъв е случаят със знаменития актьор, роден в слънчева Австралия. Според личното му признание, той никога не е ползвал слънцезащитен крем, което е основната причина за печалните последствия. Всичко започнало с невинен невус на носа. Хистологичното изследване обаче показало, че новообразуванието е със злокачествена природа.

И през 2013 година, и сега, съветът на лекарите бил актьорът да направи операция.

След последната операция Джакман пусна в Instagram свои снимки, като не пропусна да ги придружи с напътствия към хилядите си поклонници. Вижте пример за това, което се случва, ако не ползвате слънцезащитни кремове, пише той. Актьорът призова всички да преглеждат редовно образуванията по кожата си.