Каква трябва да бъде диетата на хората над 60 години, ако трябва да отслабнат и да поддържат стройна фигура? Препоръките на испанският диетолог Бланка Гарсия са публикувани от списанието Eat This, Not That!.

Трябва да сведете до минимум количеството или напълно да изключите от диетата храни, които са подложени на ултрапреработка, под формата на полуфабрикати, чипс, бисквити, сладкиши, сладолед, казва тя и обяснява защо.

Повечето от тези продукти нямат качествени съставки и хранителни вещества, които насърчават възстановяването на клетките и тъканите. Тези храни са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, багрила и захар, което води до наддаване на тегло и дисбаланс на хранителните вещества в тялото.

За да запазите фигурата си стройна и след 60 години, е важно да приемате достатъчно протеини, подчертава експертът и цитира проучване, което потвърждава ползите за здравето от присъствието в диетата на различни източници на протеини. В допълнение към протеиновите яйца, риба, месо (препоръчително е нетлъсто говеждо, птиче) е важно да се консумират растителни протеини, съдържащи се в лещата, боба, граха, киноата, гъбите, тофуто.

Лекарят съветва също да се ядат пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб, кафяв ориз, тестени изделия от твърда пшеница. Освен това трябва да пиете колкото е възможно повече вода.

Проучване, публикувано в списание Frontiers in Nutrition, показва, че пиенето на достатъчно вода насърчава загубата на тегло и намалява рисковите фактори за затлъстяване и диабет тип 2.