Поради активността на определени хормони, за жените е много по-трудно, отколкото за мъжете, да поддържат силна и развита мускулна маса. Но все пак има продукти, които помагат на нежния пол да се справи с тази трудна задача.

Доброто мускулно състояние е мощен фактор, влияещ върху здравето. Експертите обясняват, че развитите мускули като цяло консумират много енергия, което ги кара активно да извличат глюкоза от кръвта. Мудните, отпуснати, недоразвити мускули намаляват чувствителността на клетките на тялото към инсулин, което причинява смущения в механизмите на апетита и приема на храна, както и неизправности във вътрешните системи. В резултат на това могат да възникнат метаболитни проблеми, свързани с наднормено тегло и увеличаване на телесните мазнини, както и сърдечно-съдови патологии.

Женското тяло е естествено предразположено към натрупване на мазнини и слаби мускули. Но за щастие жените могат да подобрят състоянието на мускулите си с помощта на диета, богата на хранителни вещества. Следните пет храни са полезни за ядене за укрепване на мускулите, а същевременно и на костите, съобщава Times Now.

Кисело мляко. Богато е на калций, витамин D и протеини - всички тези хранителни вещества са оптимални за укрепване на мускулите. За най-голяма полза изберете пълномаслени сортове, като избягвате ароматизираните и подсладените.

Боб. Той е отличен източник на протеини, както и на фибри, което го прави идеален избор за изграждане на мускулна маса и сила. Фасулът също е богат на фолиева киселина, витамин B и мед, които помагат за укрепване на сухожилията.

Извара. За хората, които по някаква причина не ядат яйца, изварата е важен източник на хранителни вещества, които помагат да се направи тялото по-малко отпуснато, по-плътно и мускулесто. Изварата е отличен източник на протеини, витамин D, калций – най-важните елементи за поддържане на женското здраве и красота.

Мляко. Жените, които пият мляко, постигат по-добри резултати във фитнеса - изгарят мазнините по-интензивно и стягат мускулите си. Този факт е установен от изследване на американски учени от Университета Макмастър. Техните резултати показват, че жените, които пият две чаши мляко на ден, постигат по-бърза загуба на мазнини и добър мускулен тонус.

Банани. Не много зрелите, зеленикави плодове са богати на фибри, които подобряват храносмилането, както и на калий, поради което излишната течност се отстранява по-интензивно от тялото. Установено е също, че бананите намаляват желанието за захар и прости въглехидрати, които са враг на силните мускули. Експериментално е доказано, че когато ядат по един банан два пъти на ден преди хранене в продължение на два месеца, жените значително намаляват обема на корема.