Учените са открили антиоксиданти, известни като имидазол дипептиди в говеждото, свинското и пилешкото месо, съобщава списание Antioxidants. Експертите твърдят, че поради действието на тези вещества се намалява рискът от развитие на деменция (придобита деменция) - невродегенеративно състояние, характеризиращо се с влошаване на функционирането на мозъка и отслабване на когнитивните функции.

Имидазол дипептидите като карнозин и ансерин имат невропротективни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на деменция. Те имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които предпазват мозъка от увреждане, причинено от оксидативен стрес и възпаление, обясняват авторите на изследването Antioxidants.

Изследователите установили, че хората с по-високи нива на карнозин и ансерин в кръвта си показват значително по-малка чувствителност към деменция за 10-годишен период на проследяване. Трябва да се отбележи, че друго проучване, публикувано в списанието Nutrients, установява, че добавките с карнозин, приемани в продължение на шест месеца, имат ефект на подобряване на мозъчната функция при по-възрастни хора с леко когнитивно увреждане.

В същото време изследователите отбелязват, че въпреки че месото е добър източник на антиоксиданти от групата на имидазол дипептидите, то също е с високо съдържание на наситени мазнини, което се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Затова се препоръчва да ядете месо в умерени количества и да избирате постни парчета месо ат птици, както и риба, които са добри източници на протеини и други важни хранителни вещества, съветват експертите.

Риска от развитие на деменция навалява и от спортуване, намаляване на консумацията на алкохол, отказване от пушенето, припомнят те.