Много хора погрешно смятат картофите за нездравословни и се опитват да ги избягват в диетата си, казва руският ендокринолог Зухра Павлова, която развенчава този мит и обяснява как картофите могат да бъдат полезни.

Най-големият проблем с картофите е, че най-популярните рецепти с тях са много калорични. Например, порция пържени картофи „тежи“ приблизително същите калории като „голям мак“ - около 600. Картофеното пюре включва огромно парче масло, без да се брои млякото или сметаната, казва експертът.

Излишъкът от мазнини и сол прави картофените ястия не много здравословни и висококалорични, а не самите картофи. А знаем, че прекомерната консумация на пържени и мазни храни увеличава риска от развитие на съдови и сърдечни патологии, диабет и засяга черния дроб.

Могат ли картофите да бъдат полезни? Да, но варени и без добавки. Приготвените по този начин картофи могат да се консумират дори при диета.

Експертът не препоръчва да ядете горещи картофи след варене, а да ги оставите да изстинат малко. По време на охлаждането част от нишестето се трансформира в специална форма, която ще избегне резките скокове в кръвната захар. Нещо повече, леко охладеният картоф ще достави на червата не нишесте, а диетични фибри, които са много полезни за чревната микрофлора, допълва д-р Павлова.