Кордицепс

Dong Chong Xia Cao (Дун-чун-ся-цаопо, по известен като Кордицепс  (сordyceps sinensis/) е гъба, която паразитира върху лаврите на  определен вид пеперуда при специални условия. Расте само в Тибет на височина 3,5 хил. метра и съдържа генетична информация за оцеляване в екстремални  условия (големи температурни колебания, кислороден глад, липса на влага).

Кордицепсът започва да се развива в гъсеницата през юли-август. Нападнатите гъсеници се заравят в земята, 2-3 см. под повърхността. Там, през есента и зимата, кордицепсът постепенно се развива в гъсеницата, изсмуквайки хранителните вещества от тялото й. Оттук идва името „Дун чун” или „Червей през зимата”. Напролет, след като е изсмукала хранителните вещества от тялото на гъсеницата, гъбата прораства през главата й с 2-5 см. червеникаво-пурпурно плодно тяло. От тук идва и названието „Ся цао” – „Трева (растение) през лятото”.

Той е традиционно лекарство на китайската национална фитотерапевтична фармацевтика в продължение на повече от 1200 години. В „Свещената тройка” на китайската медицина, в която влизат женшен, панти (млади eленови рога) и кордицепс, именно кордицепсът се смята за най-доброто и универсално средство за укрепване на организма и профилактика на множество заболявания. Той е природен антибиотик, за който китайците казват, че ако го приемаш , ще се излекуваш от всички болести.

Според китайските фитотерапевти, кордицепсът влияе добре на белите дробове и бъбреците. Лек по природа, той може да се приема като „тоник за здраве” през цялата година, без ограничения във възраст или здравословно състояние. Сред уникалните му съставки са кордицепин, cordyceps acid и кордицепс полизахариди, на които се дължи полезното му действие:

  1. Укрепва имунната система;
  2. Повижава жизнеността и издръжливостта;
  3. Мощен имуномодулатор и антиоксидант;
  4. Благоприятства функционирането на дихателната и пикочо-половата система;
  5. Понижава кръвната захар и нивото на липидите в кръвта
  6. Действа като естествен антибиотик и предотвратява бактериални инфекции;
  7. Има силно изразени противовъзпалителни свойства;
  8. Оптимизира фунциите на черния дроб и действа като мощен детоксикатор.

Опаковка: 100 капсули х 500 мг=50 г.

Основни съставки: Кордицепс на прах