Витамин С или L-аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който е важна част от балансираната диета. Като хранително вещество витаминът е много важен, тъй като е отговорен за много функции в тялото, включително функционирането на имунната система, заздравяването на тъканите, образуването на колаген, поддържането на костите и хрущялите и оптималното усвояване на желязото. Витамин С е основният водоразтворим антиоксидант на тялото и играе важна роля в неутрализирането на вредните свободни радикали, в допълнение към подпомагането на възстановяването на други антиоксиданти в тялото, като витамин Е и глутатион. Има и научни доказателства, че получаването на достатъчно витамин С помага за поддържане на паметта и когнитивната функция.

От колко витамин С се нуждаем дневно? Препоръчителната хранителна добавка за този витамин варира според възрастта и пола.

Възрастните мъже на 19 и повече години се нуждаят от 90 mg витамин С на ден.

Възрастните жени се нуждаят от поне 75 mg витамин С на ден.

Бременните жени се нуждаят от поне 85 mg витамин С на ден.

Кърмещите майки се нуждаят от поне 120 mg витамин С на ден.

Осигуряват ли портокалите достатъчно витамин С?

Според Food News един среден портокал съдържа приблизително 68 милиграма от витамина, което далеч не е най-високото.

Черешите ацерола, шипките, лютите чушки и червените чушки имат значително по-високи концентрации на витамин С.

Приблизително същото количество витамин като портокалите съдържат грейпфрутът, кивито, чушката. Малко по-малко се съдържа в броколите, ягодите и зелето.