Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и гинекология извърши уникална операция за отстраняването на 40-сантиметров тумор, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето. Случаят е изключително рядък и вероятно единствен у нас, споделят специалистите.

72-годишната Пенка Атанасова (на снимката) е от Добрич. Постъпи при нас след като преди това многократно е търсила помощ и в други лечебни заведения. Първоначално постъпва в „Сърце и Мозък“ в Бургас и след консултации с колегите в плевенската болница жената бе приета за оперативно лечение при нас, съобщава д-р Йордан Красналиев (вдясно на снимката) - началник на клиниката по кардиохирургия в „Сърце и Мозък“, Плевен.

От 3 години Пенка е имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания, като сърдечната ѝ честота е достигала до 150-160 удара в минута (за нормални стойности се приемат 60-100 удара в минута). Оплакванията ѝ се засилват през лятото на тази година. Консултирана е от кардиолог и тогава е установена туморна формация в дясното предсърдие с произход от долна празна вена (вена кава). В болницата назначават допълнителни образни изследвания, които доказват туморна формация в малкия таз с генитален произход.

Това се нарича още голям тумор тромб, който се проследява от лява овариална вена – вената, която излиза от яйчника, влива се в бъбречната вена, след което в долната празна вена и оттам в дясното предсърдие и в дясната камера. Предоперативно осъществихме коронарография, като патология не бе намерена. След като стана ясно, че имаме уникален случай на туморно образувание в корема, което преминавайки през вените достига до сърцето, взехме решението пациентката да бъде оперирана от мултидисциплинарен лекарски екип от кардиохирурзи и гинеколози, обяснява д-р Красналиев.

Така два дни след приема на пациентката в операционната зала влизат той, д-р Александър Любенов (вляво на снимката) - началник на отделението по обща и онкологична гинекология и кардиохирурзите д-р Александър Георгиев и д-р Недялко Недялков.

Първоначално е осъществена стернотомия - достъп до сърцето, с екстракорпорална циркулация, наричанa още машина „сърце - бял дроб“. Сърцето е отворено и освободено от туморната формация.

Интервенцията е продължила с отваряне на коремната област на пациентката, където лекарите продължават с освобождаването от тумора. Прекъсната е вената, през която образуванието върви, и то е освободено от стените ѝ. След окончателното му освобождаване туморът е изваден откъм сърцето. Дължината му е 40 см. Финално е отстранен първичният миомен възел на матката и левия яйчник с цялата прилежаща към него вена.

Този случай бе истинско предизвикателство за нас като лекари. Имали сме подобни случаи в болницата, но те най-често са на тумори, локализирани в десния бъбрек, през долна празна вена и стигащи до сърцето. За първи попадаме на туморно образувание, локализирано от матката до сърцето, обяснява д-р Красналиев.

Сложната операция е продължила близо 5 часа, като два дни след това пациентката вече е изведена от реанимация. Днес тя се чувства добре и не може да скрие своята благодарност към лекарите.

Благодарение на лекарите от „Сърце и Мозък“ в Плевен живея втори живот. Нямам думи, с които да изразя огромната си благодарност към тях. Уникални хора, уникални специалисти, такива трябват на България, споделя Пенка.