Проучването установи, че яденето на определени храни в определени часове от деня изглежда има мощен ефект, удължаващ живота на диабетиците.

Не само калориите и размерът на порцията влияят върху състоянието на диабетиците, но и времето на деня, когато ядат определени храни, до това заключение стигнаха китайски учени от Медицинския университет в Харбин. Изследователите са открили, че хората с диабет, които се хранят според своя „вътрешен часовник за хранене“, живеят по-дълго.

Специалистите анализирали данните на 4642 души с диабет, участници в дългосрочния изследователски проект „Национално изследване на здравето и храненето от 2003 до 2014 г.“. Учените изследвали хранителните навици на диабетиците и сравнявали тези данни с броя на хората, починали през периода на изследването от сърдечни заболявания. Появил се доста ясен модел, от който изследователите сега извличат ясни хранителни препоръки за диабетици. Според тях хората с диабет трябва да приемат определени храни в определени часове на деня.

Идеална закуска за диабетици: картофи. Колкото и да е странно, те защитиха своето място в диетата на хората с диабет. Картофите са с високо съдържание на калий, минерал, от който сърцето се нуждае. Калият е необходим не само за сърдечно-съдовата система сам по себе си, той е и магнезиев синергист - двата „сърдечни“ минерала се усвояват добре от тялото само в дует. Освен това картофите съдържат мед, фосфор, желязо, витамини В и С. Най-полезно е да се ядат варени или печени с люспите, така се задържат повече витамини и фибри.

Какво трябва да ядат диабетиците за обяд и вечеря. Според учените е по-полезно да се ядат пълнозърнести храни през деня, а вечер - млечни или кисело-млечни продукти и зелени зеленчуци, като броколи или спанак.

Забелязахме, че картофите сутрин, пълнозърнестите храни следобед, зеленчуците и млякото вечер удължават живота на хората с диабет, казва ръководителят на изследването д-р Кинграо Сонг.

Какви храни повишават риска от смърт при диабетици? Авторите на проекта заявяват, че хората с диабет не трябва да ядат преработено месо вечер. Диабетиците, които ядат наденица, шунка или бекон по това време на деня, са по-склонни да умрат от сърдечни заболявания. Изследователският екип се надява оптималното време за хранене и подходящите храни да бъдат включени в бъдещите препоръки за диабетици.