Все повече нараства броят на хората над 25-30 години, търсещи ортодонтско лечение. Причините са най-различни. При част от пациентите те са чисто естетически. Други имат функционални нарушения, появили се като следствие от неправилната подредба на зъбите и проблеми със захапката. При трети ортодонтското лечение е само част от комплексното дентално лечение, при което са включени и други специалисти – хирурзи, имплантолози, протезисти, пародонтолози...

Особеностите при лечението на възрастните пациенти са няколко. При много от тях вследствие на неправилната подредба и захапка зъбите са се изтрили по различен начин. От там идва и неудовлетворението при някои пациенти, след като зъбите бъдат подредени. Важно е да се разбере, че ортодонтията е само част от пътя за постигане на мечтаната усмивка. В много случаи след ортодонтското лечение са необходими естетични корекции на формата на отделни зъби, за да бъде получен желаният ефект.

При други пациенти лечението е усложнено от наличието на коронки, мостове, от липсващи зъби, от пародонтални проблеми. Затова е необходимо ортодонтът да работи в екип със съответния специалист, който се грижи за пълната рехабилитация на устната кухина. По този начин пациентът ще получи най-добрата грижа и крайният резултат ще е не само красива, но и здрава усмивка.

Разбира се, повечето хора искат да решат проблемите с естетиката и подреждането на зъбите във възможно най-кратки срокове. Затова комплексното лечение, което е доста дълго, не ги удовлетворява. Но след време, когато проблемите със захапката започват да се задълбочават и да дават отражение на функцията и затрудняват следващи възстановявания на зъбите, ортодонтското лечение става доста по-трудно и продължително. Затова е важно да направите своя информиран избор. Не се притеснявайте да задавате въпроси, да се консултирате с повече специалисти, защото става въпрос за вашето здраве. В много случаи вие виждате само един крив зъб, но само специалистът може да прецени каква е причината да е крив, има ли достатъчно място в зъбната редица, за да бъде подреден, дали има други съпътстващи деформации, какъв апарат ще бъде най-оптимален.

Оптимистичното е, че няма възраст за ортодонтското лечение. Докато има зъби в устата, те могат да бъдат подредени. И не забравяйте, че все пак и ортодонтът е човек. Той ще се постарае да получи най-добрият естетичен и функционален резултат, съобразен все пак с анатомичните особености на конкретния пациент. Възможностите на ортодонтията са много, но не са неограничени. Помнете откъде тръгвате, за да сте удовлетворени и вие, и лекарят ви.