Радостта от романтиката може да ви откара в кабинета на лекаря-инфекционист, предупреждават специалисти! Какво имат предвид?

Инфекциозна мононуклеоза

По лигавицата на устната кухина живеят 700 вида бактерии. Независимо от това, да хванете сифилис или хепатит С чрез целувка, е много по-трудно, отколкото по полов път. Най-разпространената „болест на целувката“ е инфекциозна мононуклеоза. Възбудител е Епщайн-Бар – вирусът на херпес 4 тип. Както показват изследванията, в „спящо състояние“ вирусът се открива при 20-30% от населението. Носителят дори и не подозира за това, ето защо може да предаде мононуклеозата на множество партньори.

Инкубационният период продължава от 4 дни до две седмици, затова не всеки може да свърже появилите се слабост, температура и главоболие със злополучната целувка.

В продължение на няколко дни общото неразположение преминава в ярко изразена фаза със симптоми на ангина – температура 39-40 градуса, болки в гърлото и възпалени лимфни възли. Едва след седмица тежките симптоми започват плавно да изчезват, но вирусът е способен да остане в организма за дълги години.

Може да откриете носителя на заразата само в лаборатория. Няма мерки за специфична профилактика, няма и ваксина. За щастие, мононуклеозата почти не дава усложнения и не се отразява на по-нататъшния щастлив живот между партньорите.

Цитомегаловирусна инфекция

Това заболяване предизвиква една от разновидностите на херпесния вирус. Видими прояви няма. Нещо повече, при първична зараза симптомите напомнят проявите на инфекциозна мононуклеоза. Смята се, че към края на живота с този вирус успяват да се обзаведат почти всички хора – чрез целувките, с ползването на обща бутилка, чаша и така нататък.

Той влиза в списъка на TORCH-инфекциите – комплексен анализ за проявите на четирите заболявания, предизвикващи малформации на плода.

Herpessimplex тип 1 (HSV1)

Той, както е известно, съществува в организма на 90% от населението и периодично напомня за себе си с обриви по устните. Най-интересното е, че този вирус е способен да преминава от „спящо“ в „активно“ състояние без прояви на съпътстваща класическа простуда. Човек може дори и да не се досеща, че е негов носител.

Да допуснем, че човек е ял прясна храна и получи диария, заради променена чревна флора и слаб имунитет, защото основата на имунитета е в червата ни. И всичко това чрез вируса по време на целувка той може да предаде на своя партньор, обяснява урологът Вячеслав Василев.

Стоматит

Вирусите, бактериите и гъбичките, които се явяват възбудители на това заболяване, се предават по въздушно-капков път по време на целувка, разговор или кашлица. Видовете симптоми са много. Те са вирусни, бактериални, алергични, химични и физически. Всички фактори на въздействие могат да предизвикат стоматит, обяснява стоматологът-терапевт Ирина Андрейченко.

Стоматитът като правило не е заразен, но може да е съпътстващо проявление на всяко друго заболяване. Което пък може да се окаже заразно. Случва се дори излекуваното заболяване внезапно да се обостри, провокирайки по този начин и стоматит.

Ако язвичките в устата ви се появяват доста често, непременно направете общ анализ на кръвта си. Изследвайте и стомашно-чревния тракт. В такива случаи пациентите трябва да посетят не само стоматолог, но и терапевт, коментира д-р Андрейченко.

Бактерия Helicobacter pylori

Тази бактерия може да се предава чрез най-невинна целувка. Свързват Helicobacter pylori с поражения в стомашно-чревния тракт, чревни инфекции и дори менингит. Микроорганизмът се разпространява много успешно в екипи, където хората пренебрегват хигиенните правила и предпочитат да ползват едни и същи съдове.

В рисковата група, както винаги, са децата и хората с отслабнал имунитет. Затова трогателните родителски целувки по устата, както и навикът да облизвате лъжичките на собствените си деца, трябва да бъдат забравени!

Има обаче и добра новина! Способността да се предават от болни на здрави хора всички споменати заболявания до голяма степен зависи от имунитета. Ако защитните сили на организма ви са високи – няма от какво да се страхувате! Тогава целувките ще ви донесат не само радост, но и полза. Защото целувката стимулира кръвообращението, мозъчните клетки се снабдяват по-добре с кислород и се изработват ударни дози ендорфини.

Въобще, любовта е полезна за здравето!!!

Не го забравяйте и след празника!