Полезните свойства на мандарините могат да причинят здравословни проблеми при някои хора, до развитието на анафилаксия, предупреждава руският ендокринолог Наталия Тананакина.

Мандарините не съдържат тежки метали и радионуклиди. Техните сладко-кисели плодове са богат източник на витамин С, който активира имунните клетки и помага на организма да устои на вируси и инфекции, циркулиращи в околната среда. Мандарините съдържат фибри (както разтворими, така и неразтворими), което подобрява състоянието на микрофлората на храносмилателния тракт, червата работят по-ефективно.

В същото време обаче плодовете, съдържат много киселини и естествени захари, заради което са противопоказани за хора с определени хронични заболявания. На първо място, смущения в работата на храносмилателните органи.

Мандарините са противопоказани за хора с остър нефрит, хепатит или холецистит, както и за тези, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Предпазливи към плода трябва да бъдат и хората, страдащи от ентерит, колит и гастрит с висока киселинност, обяснява лекарят. И добавя, че диабетиците също трябва да ядат много внимателно мандарини. При това заболяване е абсолютно невъзможно да ги използвате на празен стомах.

Когато ги консумирате в по-големи количества, мандарините са способни да предизвикват алергични симптоми. А в най-тежки случаи и анафилактичен шок.

Ако прекалите с тях по време на новогодишните празници, като силен алерген те могат да причинят обрив, подуване на устата и дори анафилаксия.