Диетата с калий е особено полезна за жените, тъй като помага на тялото да отделя повече сол с урината, заключиха изследователи от няколко научни и медицински центъра в Холандия, чиято статия е публикувана в European Heart Journal.

Добре известно е, че високият прием на сол е свързан с високо кръвно налягане и повишен риск от инфаркти и инсулти. Обикновено се препоръчва да ограничите приема на сол, но това често е трудно осъществимо. Калият помага на тялото да отделя повече сол в урината, каза водещият автор професор Лиферт Фогт от Медицинския център на университета в Амстердам.

Фогт и колегите му анализирали данни за почти 25 000 мъже и жени, чиято средна възраст в началото на изследването през 1993-1997 г. е 58-59 години. Участниците отговаряли на въпроси за техния начин на живот и предоставяли проби от урина. Освен това им било измерено кръвното налягане.

Въз основа на нивата на калий и натрий в урината, изследователите определяли диетата на участниците. Оказало се, че колкото повече храни, богати на калий, присъствали в диетата на участниците, толкова по-ниско е кръвното им налягане. И тази връзка е особено изразена при жени, които консумират много сол - всеки допълнителен грам калий е свързан с намаляване на систоличното (горно) налягане с 2,4 милиметра живачен стълб. При мъжете не била открита връзка между приема на калий и кръвното налягане.

Информацията за участниците в проучването била събирана почти 20 години. През това време 55% от тях били хоспитализирани поради сърдечно-съдови заболявания. Според изчисленията на изследователите хората с най-висок прием на калий са имали 13% по-нисък риск от инфаркт или инсулт, отколкото тези, които ядат най-малко банани, авокадо или сьомга.

Когато учените анализирали данните поотделно за мъжете и жените, намалението на риска било съответно 7% и 11%, а количеството сол в диетата не оказвала влияние върху тази връзка.

Тези резултати предполагат, че калият може да помогне за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система, но е полезен повече за жените, отколкото за мъжете, коментира професор Фогт.

Много калий се съдържа в зеленчуците, особено в зеленолистните, плодовете, ядките, бобовите растения, млечните продукти и рибата. Например в 115 грама банани или чаша краве мляко има 375 милиграма калий, 154 грама варена сьомга има 780 милиграма калий, а в 136 грама картофи има 500 милиграма калий.