Кампанията за ваксиниране на деца срещу коронавирусна инфекция в Куба е насрочена да съвпадне с началото на учебната година. Повечето от училищата на острова са затворени от март 2020 г., съобщава Франс прес и ще се отворят постепенно през октомври и ноември, но едва след като всички деца бъдат ваксинирани.

От 3 септември Куба започна да ваксинира деца и юноши на възраст 12 и повече години, а от 6 септември в централната провинция Сиенфуегос започнаха ваксинации при деца във възрастовата група от две до 11 години. Децата се ваксинират с кубинската ваксина Soberana-2, клиничните изпитвания на която във възрастовата група от две до 18 години вече са приключили, но официалните им резултати все още не са публикувани. Втората кубинска ваксина, Abdala, се използва за ваксиниране на възрастни. И двете ваксини са получили одобрение от кубинската регулаторна агенция, но не са признати от Световната здравна организация, тъй като не са преминали международна партньорска проверка.

В момента ваксинациите на деца и юноши над 12-годишна възраст се извършват в САЩ, Израел, Франция, Италия и Ирландия. Това са ваксините Pfizer и Moderna. Плановете за ваксиниране на по -малки деца бяха обявени по-рано от Китай, Обединените арабски емирства и Венецуела. Освен това китайската ваксина Sinovac е одобрена за ваксиниране на деца на възраст от 6 до 12 години в Чили. Куба обаче в този смисъл изпреварва всички страни по света.