Куба успя да направи цели пет собствени ваксини против Ковид-19, съобщи кубинският посланик у нас Каридад Ямира Куето Милиан в интервю на Къдринка Къдринова от сайта БАРИКАДА. Ние проявяваме интелигентността да ги наричаме кандидат-ваксини, защото са в експериментална фаза. Но две от петте – „Соберана-02” и „Абдала” - вече са в действие и от 14 май насам вървят ваксинации с тях. Прилагат се на три дози – втората е 15 дни след първата, третата – 28 дни след първата. Вече около 4 милиона кубинци от общо 11,5-милионното ни население са получили една, две или три дози, уточнява Нейно Превъзходителство.

Конкретно „Абдала” показва 92,28% ефикасност, както Куба вече оповести официално. Тоест – тя се подрежда на четвърто място сред продукцията на най-престижни световни лаборатории. Стриктно изпратихме цялата необходима документация на Световната здравна организация с всички изисквани данни.

В момента Куба разработва и една специфична ваксина, която е за хора, вече прекарали коронавируса – тя се казва „Соберана+”. Става дума за хора, преборили се с Ковид-19, но впоследствие започнали да проявяват симптоми на заболявания, каквито по-рано не са имали – например глаукома, повишено кръвно налягане, диабет и други нарушения в концентрацията на глюкоза в кръвта и т.н. Световната практика вече установи, че тези пост-ковид ефекти са доста разпространени и провокират опасни развития.

„Соберана+” е предназначена да помага това да се предотврати. Също така тя е ориентирана към хора, които са се ваксинирали, но въпреки това се заразяват с Ковид-19, макар и в по-лека форма – тоест имунният отговор на организма им е различен от масовия, уточнява кубинският посланик.

До месец-два ще си проличат резултатите от вече започналата ни ваксинационна кампания. Смята се, че до края на август 6 милиона кубинци ще бъдат ваксинирани, а до края на годината – и цялото население на страната.

Тези усилия се съчетават и с продължаващи строги мерки за предпазване от вируса и социално дистанциране, защото е доказано, че разпространяването му се фаворизира от струпване на много хора заедно и в близост един до друг, съобщава посланик Милиан.