По-възрастните жени, които ходят повече и се занимават с умерена до интензивна физическа активност, са по-малко склонни да развият деменция, установиха американски изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Изследването им е публикувано в Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Изследователите са събрали данни от 1277 жени на 65 и повече години. Дамите носели висококачествени крачкомери в продължение на седем дни, докато извършвали нормалните си дейности.

Анализът показал, че всеки допълнителни 31 минути умерена или интензивна физическа активност на ден намаляват риска от развитие на деменция с 21%. В допълнение, всеки допълнителни 1865 стъпки на ден намаляват риска с 33%.

Въпреки това, по-дългото време на седене и продължителното седене не са свързани с по-висок риск от деменция.

Примери за лека физическа активност могат да включват домакинска работа, градинарство или ходене. Умерената до интензивна физическа активност може да включва бързо ходене.

Физическата активност се счита за един от най-обещаващите начини за намаляване на риска от деменция, включително болестта на Алцхаймер.

Превенцията е много важна, защото веднъж диагностицирана деменция не може да бъде обърната. Също така е известно, че жените са изложени на по-висок риск от развитие на деменция, отколкото мъжете, обясняват експертите.