Ежедневното пиене на кафе подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система, намалявайки риска от различни заболявания, включително аритмия, установиха австралийски учени от Университета в Мелбърн. Въз основа на този резултат изследователите стигнаха до заключението, че кафето може да се разглежда като част от здравословната диета. Това се съобщава в три статии, публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Изследователите са открили, че пиенето на поне 2-3 чаши кафе (смляно или разтворимо) на ден е свързано със значително намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и свързани и други причини за смърт. Първото проучване анализира данни от 382 535 души на средна възраст 57 години. Оказало се, че 2-3 чаши кафе на ден за период от 10 години допринасят за 1,1-кратно намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и 1,16-кратно намаляване на смъртността.

Във второ проучване на 502 543 души, редовната консумация на кафе била свързана с намалена смъртност от често срещани сърдечно-съдови заболявания. Сред 24 111 участници с диагностицирана аритмия, пиенето само на една чаша кафе на ден било свързано с най-нисък риск от смъртност, особено при пациенти с предсърдно мъждене или трептене.

Трето проучване установило, че пиенето на 2-3 чаши смляно кафе на ден е свързано със значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, докато пиенето на разтворимо кафе имало по-слабо въздействие. В допълнение, безкофеиновото кафе също допринесе за намаляване на смъртността, което показало наличието на некофеинови съединения, засягащи здравето на хората.