Калцият е най-активното минерално вещество в човешкия организъм.
Той справедливо се нарича „основата на живота“, тъй като участва във всички жизнено важни процеси:
– основен компонент е при формирането на костите и зъбите;
– осигурява нормално растене и развитие на костната система, а също я поддържа в добро състояние;
– необходим е за растежа на мускулатурата;
– забавя процесите на стареене;
-        осигурява нормална работа на сърдечно-съдовата система, в частност способствува за намаляване на кръвното налягане;
-        стимулира активността на ферментите в организма;
-        участва в съсирването на кръвта, регулира функциите на нормалното физиологическо състояние на клетките;
-        повишава физическата и писхическата активност на човека;
-        осигурява дейността на нервната система и функционирането на мозъка.
Както виждаме, той е необходим във всяка възраст, на всички етапи на нашата дейност за поддържане на активността и профилактика на възрастовите изменения.
Калцият съставлява 1,5 – 2 % от човешкото тяло, като 99 % от него се намира в твърдите органи, основно в костите, а 1 % се намира в кръвта и в извънклетъчните течности.
Човешките кости постоянно се трансформират, като тялото извлича малка част от калция и го заменя с нов. Ето защо е много важно да се доставя достатъчно количество качествен калций на организма.
СЗО препоръчва да се консумират по-големи количества млечни продукти, за да се набавя нужния калций на организма. Но проблемът с ниската костна плътност не е в количеството на консумирания калций, а в това дали калцият се усвоява правилно и дали се обновяват пълноценно костите с него.
Клиничните изследвания на ”Harvard – Nurses Health Study” показват, че млечните продукти имат съвсем малка или никаква полза за костите. Изследвани са над 72 хиляди жени за период от 18 години и резултатите от изследването показват, че консумацията на мляко не предпазва жените от остеопороза. Точно обратното. Ниската на протеини и мазнини диета улеснява значително усвояването на калция.
Увеличаването на двойно повече протеини в храната увеличава с 50 % загубата на калций в урината. Докато тялото разгражда протеина, това причинява киселинност в кръвта. За да го неутрализира, тялото извлича калций от костите. Следователно, колкото по-големи количества протеин се консумира, толкова повече калций се извлича от костите.
Днес едни от разрастващите се проблеми в световен мащаб са здравословните проблеми, свързани с костната система. ОСТЕОПОРОЗАТА, която е скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан, е изключително сериозен проблем в цял свят.
Защо е необходим калцият?
За калция може да се говори много, но неговата главна роля е такава: когато влиза в мускулната клетка, тя се свива, а когато излиза – тя се отпуска. В този процес участва 1 % от калцият, съдържащ се в кръвта. Следователно ние живеем за сметка на калция.
Защото почти всичко в нашия организъм е основано на мускулните свивания: работата на сърцето, на червата, на очте и т.н.
Милиарди йони на калция влизат и излизат от клетката. И ние живеем за сметка на това. А 1 % от калция е много малко, затова организмът го „държи на склад” в костите, в зъбите, в ноктите и в косата. И ние усещаме много остро липсата на калций в костите, защото в кръвта неговото ниво се поддържа постоянно. Организмът се грижи твърде много за това. 
Как става всичко това? Ние трябва постоянно да получаваме калций от храната. Но се оказва, че растителният калций в нашия организъм не се усвоява, а се усвоява само органичният – от животински произход. Това са хрущялите, костите и млечните продукти. Костите – това е костният бульон, хрущялите – това е пачата, млечните продукти – това е домашната пълномаслена извара. Какво обаче се получава при нас? Ние не ядем всеки ден тези продукти.
Ние дишаме, движим се, разговаряме, нашето сърце работи постоянно. Организмът си набавя калций от костите. Костите започват да викат, че не им достига калций. И много от нас започват да се хващат за гръбнака, ставите и т.н.
Заради пробрлеми в гръбнака ние отиваме при невролог и той ни предписва препарати за нервата тъкан, а костите продължават да ни болят.
Т.е. ние трябва да възстановяваме калция всеки ден. Защото костите са една колоидна система, която като цимент е слепена с калций. И когато той не стига, нашата костна система започва да се разпада.
Камъните в бъбреците също се образуват от липсата на калций в организма. А защо тези камъни са се образували там? Защото именно костният калций се  натрупва във вид на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, по стените на съдовете (карциноза на съдовете).
Затова искаме да ви запознаем с калциевите продукти на компания Тиенс.
През 1995 година г-н Ли Цзинюан в района Уцин на град Тянцизин основава компания Тянши (Тиенс), която най-напред започва да се занимава с производството на продукция за запълване на калция в организма.
В разработката на новия продукт – прах „Тянши“ с високо съдържание на  калций, участват известният китайски специалист в областта на нутрициологията проф. Чжен Пенжан и професорът в Медицинския институт на град Тянцзин г-н Ван Душен, които провеждат множество изследвания и голяма научна дейност за създаването на този уникален продукт.
Особеността на този калций се състои в това, че от различните вещества и елементи, които се съдържат в костите - като колаген, фосфопротеин, аминокиселини, витамини, а също и фосфор, калций, магнезий, цинк и др.,  се извлича костен калций, който притежава високи хранителни свойства. Суровината за приготвянето му са костите на едър рогат добитък. Продуктът не съдържа консерванти, отличава се с мек и приятен вкус, с високо съдържание на калций и рационално съотношение между калция и фосфора.
В природата калцият се съдържа във вид на йони, но когато попадне в организма, той се превръща в молекула. И тази молекула не може да попадне в клетката, тъй като през порите на клетката преминават само йони. 
Калцият в препаратите на „Тянши" се съдържа в стабилизирана йонна форма и, постъпвайки в тънките черва, не се превръща в молекула, а спокойно циркулира във всички клетки. 
Това именно е огромният пробив, който прави корпорацията с производството на суперкалций. Затова тя получава златен медал от СЗО.
Към настоящия момент е разработена и произведена цяла серия от калциеви продукти на компания Тиенс, предназначена за потребители с различни биофизиологически характеристики . 
Супер калций
Той е хранителна добавка с високо съдържание на калций  А01
Състав:
Ензимолитичен прах от костен калций - 25%, витамини (А5800 МО, С-76 мг./100 г.), микроелементи (желязо - 10 мг./100 г.), обезмаслено сухо мляко - 30%, какао - 3%, хидрогенезирано соево масло - 5%, малтодекстрин, дикалиев фосфат, моно и диглицериди, силициев диоскид, лецитин, натурален ароматизатор ванилия. 
Съдържанието на калций в продукта е много високо: в 100 г. продукт се съдържа 4000 мг. калций (в 1 пакетче - 400мг.).
Свойства:
1. Благодарение на ензимолитичната обработка, продуктът съдържа множество хранителни вещества, запазвайки естествените им свойства и затова той представлява продукт с фина обработка и се усвоява лесно;
2. Съотношението на калций и флуор е най-рационално за удвояване от организма;
3. Съдържа малко мазнини, нискокалоричен;
4. Компонентите на продукта са от естествен произход без добавка на антисептични вещества;
5. Не съдържа захар;
6. Вкусът е мек, ароматен.
Приложение:
1. При остеопороза на костите и зъбите;
2. За подобряване съсирването на кръвта;
3. Като общоукрепващо средство;
4. За профилактика на зъбния кариес;
5. За профилактика на кожни заболявания;
6. При сърдечно съдови заболявания;
7. При онкологични заболявания.
Начин на употреба:
От 1/4 до 1/2 част от пакетчето се залива с гореща вода (не по-вече от 50° С, иначе прахът се пресича) и се пие след хранене. Взима се 1-2 пъти на ден. 
При простудни заболявания се препоръчва по една кафена лъжичка през 2 часа, до 6-7 пъти на ден, в течение на 3 дни. След това се преминава на обичайния прием.
Противопоказания:
Не се препоръчва на деца до 12 години.
Разфасовка:
В опаковка от 10 пакетчета по 10гр.
Биокалций за деца
Препаратът може да се дава на деца на едномесечна възраст и дори още по-рано. Проблемът е в това, че рахитът е не само заболяване на костната система, а е заболяване на централната нервна система.
Ако вашето дете има рахит, то при него ще има не просто деформация на крачетата, а също и нарушаване на процесите в главния мозък.
Нещо повече, в калция за деца се съдържат цинк и желязо. Цинкът участва в изработването на хормоните на хипофизата. Това е първият орган, който започва да функционира при децата, понеже както щитовидната жлеза, така и надбъбречните жлези още не работят напълно. С цинк нормализираме работата на хипофизата. Желязото участва в образуването на всички елементи на кръвта.
Недостигът на йонен калций предизвиква:
• Задържане развитието при малките деца - по-късно изправяне на крака, закъсняло прорастване на зъбите, уплаха и напикаване по време на сън, рахит, кривокракост, нощно изпотяване, лош сън, периодични болки в корема, болки в гръдните кости;
• През юношеството - чувстване на болки при израстването, конвулсии в крайниците, бързо изморяване, лош сън, намаляване на паметта, чести простуди, задържане в развитието.
Състав:
Ензимолитичен прах от костен калций - 23% (5300 мг./100 г.), прах от яйчен жълтък 10%, прах от соево мляко - 5%, сухо натурално мляко - 60%, протеин-захарид - 1%, елементи (желязо и цинк), липопротеин, лицитин, таурин.
Свойства:
1. Позволява да се коригира дисбаланса на хранителните вещества и недостига на калций, които са предизвикани от неправилното хранене;
2. Спомага за умственото развитие на децата. Съдържа необходимите витамини и микроелементи особено нужни за детето в периода на растеж и развитие;
3. Задоволява потребността на детския организъм от липопротеин, лецитин, таурин и други хранителни вещества.
1. Приложение:
2. Препоръчва се на всички деца за профилактика 2 пъти в годината (пролет и есен), но особено за живеещите в неблагоприятни екологически условия.
1. Като общоукрепващо средство;
2. При възпалителни процеси на кожата (дерматит, младежки пъпки, обрив от пъпки);
3. За профилактика срещу рахит и анемия, поради липса на желязо;
4. При слаби и чупещи се кости и нокти;
5. Като допълнителен източник на калций;
6. При дисбактериоза;
7. За обезпечаване на нормално развитие на скелета, предотвратявайки ниския ръст при децата по време на всички възрастови периоди, особено в началото на половото съзряване (11-14 години);
8. Задължително за живеещите в неблагоприятна среда;
9. При болки в мускулите забелязващи се в периода на бурен растеж;
10. При всякаква алергична патология: бронхиална астма, бронхит, ексудативна диатеза, USD дермит, алергичен ринит, конюнктивит и др.;
11. За профилактика срещу зъбен кариес;
12. За подобряване на паметта и успеха в училище.
Начин на употреба:
Деца от 1 до 3 години - по една кафена лъжичка без връх - 1 или 2 пъти дневно. След 3-годишна възраст - по една чаена лъжичка без връх - 1 или 2 пъти дневно. 
При простудни заболявания (остри дихателни заболявания, грип, възпаление на белите дробове, ангина) да се взема по кафена лъжичка на всеки 2 часа, 6-8 приема дневно в продължение на 2-3 дни. 
След това да се премине на обичайната доза на приемане (да се разтвори в гореща непреварена, чиста вода с рН 7,0-7,4 и температура 40-50° и да се изпие веднага).
Разфасовка:
В опаковка от 10 пакетчета по 10 гр.
Калций с летицин за мозъка
Състав:
Ензимолтичен прах от костен калций - 56%, лецитин с висока честота, не по-малко от 35%, таурин не по-малко от 2%, р-циклодекстрин - 2%, витамини В1, В12, С, фолиева киселина.
Свойства:
1. 1.Попълва недостига на калций;
2. 2.Подобрява храненето на главния мозък и нервната система;
3. 3.Активизира мозъчната дейност, подобрява паметта.
Приложение:
1. Повишено умствено натоварване в периоди на изпити и сесии.
2. При инсулти, нарушения в мозъчното кръвообращение.
3. Заболявания на централната нервна система (включително множествена склероза);
4. Хронична умора;
5. Стресови ситуации;
6. Различни видове маниакално-депресивни състояния;
7. Старческо слабоумие;
8. Кожни заболявания;
9. Артрити, остеопороза;
10. Разстройства в сексуалната сфера (фригидност, импотентност).
11. Парези, паралич;
12. Заболявания на храносмилателния тракт;
13. Климактериум, нарушения в менструалния цикъл, хормонотерапия.
Противопоказания: деца до 12 години.
Начин на употреба: по 1-2 капсули дневно.
Разфасовка: 18 капсули
Супер калций на прах за диабетици
Основни съставки:
Ензимолитичен прах от костен калций, нисък гликемичен индекс - CTY(циклопропилова аминокиселина), тиквено брашно
Описание: 
1. Задоволява всекидневната потребност от калций при диабетиците и затова може да се нарече "антидиабетично средство";
2. Не съдържа захар;
3. Спомага секрецията на инсулин;
4. Съдържа малко мазнини;
5. Не заменя лекарствените препарати, докато не се нормализира кръвната захар.
Приложение: при недостатъчно постъпване на калций при диабетиците и с цел повишаване секрецията на инсулин.
Противопоказания:
- за деца до 12 години.
- да се внимава при остри форми на панкреатит.
Начин на употреба:
Преди употреба задължително си направете измерване на кръвната захар!
Да се започне с 1 кафена лъжичка, разтворена в топла вода, 2 пъти дневно в продължение на една седмица. След това да се направи глюкотест на кръвната захар и ако нивото й намалява, приемът да продължи по същия начин. 
Ако кръвната захар не спада, да се приема по 1 чаена лъжичка без връх по 2 пъти дневно в продължение на седмица и отново да се направи глюкотест. 
Ако нивото на кръвната захар не пада или намалява незначително, да се приема по 1 супена лъжица 2 пъти дневно (едно пакетче на ден), в зависимост от количеството захар в кръвта. 
Разфасовка:
В опаковка от 10 пакетчета.