Възможно е да отслабнете, без да прибягвате до физическа активност и диети, но този метод изисква спазването на едно условие - по-бавно дъвчене на храната. Това установиха мексикански учени от  Университета Хуарес в щата Дуранго. За ефективната загуба на тегло, която изисква бавно хранене, изследователите пишат в списанието Pediatric Obesit.

Експертите провели шестмесечен експеримент с участниците, който били разделени на две групи. В едната хората се хранели в обичайния си режим, в другия участниците дъвчели всяко отхапано парче поне 30 секунди. През цялото му време на експеримента хората не са спазвали диети и не са спортували.

Резултатите от експеримента демонстрирали ефективността на бавното дъвчене като начин за отслабване. След шест месеца доброволците, които дъвчели храната си спокойно, изгубели средно около два килограма. През годината загубата на тегло при някои от тях е била повече от 5% от първоначалното телесно тегло.

Учените твърдят, че бавното дъвчене на храната е ефективно поради факта, че мозъкът успява да получи достатъчно сигнали за пълненето на стомаха през това време. Така човек се чувства сит, без да преяжда. Ако храната се приема бързо, мозъкът възприема сигнала за ситост само когато в стомаха попадне голямо количество храна.

Какво друго помага за отслабване без упражнения и диета, според учените? Ето препоръките на специалистите: преди хранене трябва да изпиете чаша вода, а между основните хранения през деня не е нужно да похапвате нищо.