Естествената позиция на ръцете на човек е да са спуснати надолу. Но много физиотерапевти препоръчват неколкократно през деня да повдигате горните крайници. Как си помагате с това?

Помага на стомашно-чревния тракт. Когато вдигнете ръцете си нагоре, стомашно-чревният тракт става по-малко извит, което улеснява преминаването на храната. В резултат на това се подобрява храносмилането, настъпват по-малко задръствания, нивото на гниене и ферментация в червата намалява и вероятността от развитие на дисбактериоза намалява.

Предпазва кожата.  Когато ръцете са повдигнати нагоре, тази поза предпазва кожата от увисване и тя става по-еластична.

Пази гръбначния стълб. Ръцете надолу могат да причинят деформация на гръбначния стълб, което води до остеохондроза, изкривяване и други проблеми. Когато повдигаме ръцете си нагоре, гръбначният стълб леко се разтяга, това е добра профилактика на задръстванията.

Стяга коремните мускули. Не е тайна, че с възрастта вътрешните ни органи започват да хлътват надолу, сякаш увисват. Това се дължи на отслабването на мускулите. Вдигайки ръцете си, ние сякаш повдигаме вътрешните органи заедно с тях, предотвратявайки тяхното спускане и в същото време стареенето на тялото.

Регулира течностите в тялото. Ако повдигате ръцете си след пиене, ще предотвратите стагнацията на течността в тялото и появата на подпухналост. Това просто упражнение е особено полезно за тези, които страдат от хроничен запек.