В напрегнатото време, в което живеем, често си обясняваме със стреса и временни болежки, и сериозни заболявания. Но дали всички те са от стрес?

Че психиката влияе силно на физическото състояние на организма ни, е известно още от времето на Хипократ. Днес го потвърждава и науката. Постоянният стрес и нерви могат да предизвикат различни реакции на организма. Кои са най-сериозните, за които не знаем?

Вижте кои, според специалистите, са със сигурност са резултат от напрегнатите ви нерви.

Главоболие и болки в сърцето

Главоболието, болките в сърцето и по цялото тяло не са непременно свързани с кардиологични или неврологични нарушения – те могат да имат и психосоматична природа.

Лекарят може да успокои пациента си, че е напълно здрав.

А за да преминат болките, той просто трябва да промени начина си на живот. Много вероятно е причините да се дължат на конфликти в работата, в интимните отношения или виновна да е неподходящата екологична обстановка.

Сърбеж

Организмът може да реагира на нервното напрежение по разному – едни стават мудни и потиснати, други – обратно, стават напрегнати. Ако човек реагира на изхвърлянето на хормоните на стреса по този начин, изтръпването, сърбежът или усещането че някой пълзи по кожата ви, не са изненадващи. Интересното е, че подобни симптоми могат да се появят и в моменти, когато човек е спокоен.

На такива чувствителни хора се препоръчва да се научат на релаксиращи и отпускащи техники, като дихателните гимнастики и медитациите например.

Кариес

Изненадва ли ви? Сега ще разберете каква е причината.

Заболяването се развива заради сухост в устата, която дава възможност на вредните бактерии да се размножават. Като прибавим към това и продукти като кафе или курабийки, които човек похапва от стрес, недостатъчната хигиена в устната кухина и – ето ти кариес.

За да се предпазите от заболяването, трябва да следите за състоянието на устната си кухина и два пъти годишно да ходите на преглед при стоматолога.

Кандидоза

Доказано е, че микрофлората в организма реагира на психичното състояние на човека. А най-уязвими към това са жените. Гинекологични проблеми – от нарушаване на менструалния цикъл до кандидоза, всички те е напълно възможно да се предизвикат от стрес.

За разлика от много други заболявания, избавянето от кандидозата е възможно да стане медиикаментозно с препарати срещу гъбичките от рода Candida. Това обаче трябва да се прави под строгия контрол на гинеколога, като спазвате стриктно предписанията му.

И естествено, да си изработите навици срещу стреса!

Лунатизъм

Другото му название е сомнамбулизъм. Диагностициран е при 2% от населението на Земята. Лунатикът е в състояние да извърши какво ли не на сън – да ходи, да включва светлината, а може и просто да седне в леглото, а след това да не си спомня нищо от това.

Състоянието се появява заради недостатъчно потиснатата двигателната функция по време на сън: сомнамбулът се опитва да извърши наяве това, което вижда насън, или изпълнява познатите битови действия.

Ако подозирате във себе си потенциален лунатик, трябва непременно да потърсите лекар сомнолог.

Колебания в телесната температура

Умереното понижение на температурата от 35,3 до 35,8 градуса може да е признак на депресивно разстройство. Всичко това се дължи на понижения имунитет на организма, който трудно се преборва с вирусите, заради което температурата може да стане по-висока от обикновената за вас с няколко десетки от градуса.

Дори и съвсем малките отклонения в нормалната терморегулация на тялото ви обаче, са повод да потърсите лекар.