Американските специалисти отдавна препоръчват да включим в менюто си насекоми, защото диетата от бръмбари, ларви и какавиди има безброй преимущества.

Храната с насекоми може да ви се стори не толкова апетитна, но според професор Джон Коуплънд, диетолог от американския Penn State University и секретар на Института за хранителни технологии, насекомите трябва да се разглеждат като алтернативен източник на полезен за здравето белтък.

Европа също не остана безучастна към диетата с азиатски привкус.

В книжарниците на Холандия тези дни се появи готварска книга "The Insect Cookbook", която насърчава консумацията на насекоми, като сериозен източник на протеини.

Ако искате да осигурите на организма си повече протеин – яжте насекоми, препоръчва популярният холандски професор Марсела Дига от университета във Вагенинген, автор на станалият вече бестселър наръчник за домакини. Книгата съдържа редица необичайни рецепти като тази за шоколадови мъфини с червеи или за ризото с гъби и скакалци.

А доколко наръчникът е само моден хит или част от новата кулинарна мания, говорят фактите. В Холандия вече има ресторант, който включва в менюто си пет вида храни с насекоми, между които са споменатите шоколадови мъфини с червеи и ризото с гъби и със скакалци.   

Ако все още сте консервативно настроени към препоръките на диетолозите, вижте какви според тях са предимствата на тези храни.

  • Насекомите имат високо съдържание на белтък – до 65 процента, докато от говеждото например, можем да извлечем само около 50 процента.
  • Насекомите съдържат множество други хранителни вещества – витамини, минерали, ненаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, както и балансиран комплекс от аминокиселини.
  • Те са удобни и заради ниското съдържание на мазнини – много видове ви доставят по-малко от 5 грама мазнини на порция.
  • Диетата от насекоми е полезна за околната среда, тъй като фермите за насекоми не заемат много място, не изискват особени условия и ресурси.
  • За готвенето им могат да се използват различни начини – насекомите могат да са пържени, варени, печени или гарнирани с малко масло и сол. Те могат да се смелят на брашно и така да се използват при печенето на хляб, крекери и курабийки.
  • Насекомите живеят навсякъде – в някои региони по света се срещат над 300 вида буболечки!
  • Насекомите са с отличен вкус: тези, които са опитвали, го описват като орехов с оттенък на скариди и пилешко. А скакалците, мравките и яйцата на оси се считат за деликатес в много страни по света.