Артритът може да причини болки в ставите, възпаление и проблеми с подвижността. Въпреки че няма лечение, има начини за облекчаване на симптомите. Както при много други заболявания, има доказателства, че вашата диета може да повлияе на заболяването.

За да се намали възпалението, диетолозите препоръчват да се ядат горски плодове, особено боровинки, малини, ягоди и къпини.

Тези плодове съдържат двойна доза противовъзпалителни свойства. Те са богати на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението. Освен това храните като боровинки, малини, ягоди и къпини съдържат антоцианини, които намаляват възпалението.

Проучването на международен екип специалисти подкрепи твърдението, че плодовете, съдържащи антоцианини, могат да помогнат при възпаление. Експертите изследвали използването на екстракт от малина върху клетките на крави, както и на плъхове с артрит.

Екипът анализирал серия от съществуващи проучвания по темата, за да стигне до заключение, че боровинките, малините, ягодите и наровете могат да предпазят от артрит.

Горските плодове и наровете са богати източници на различни диетични биоактивни съединения, особено полифенолни флавоноиди, които се свързват с антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични ефекти, коментират експертите.