Калцият е жизненоважен минерал за нашето тяло. А недостигът му води до проблеми не само за костите. Вижте какво още може да ни причини липсата на важния минерал.

Мускулни проблеми

Човек с недостиг на калций може да има проблеми като мускулни болки и спазми. Болки в бедрата при ходене или движение, усещане за изтръпване на ръцете, краката, както и в областта около устата. Вярно е, че сериозна болка възниква само ако човек има тежък дефицит на калций.

Силна умора

Дефицитът на калций може да доведе до чувство на умора и преумора. Може да изпитате симптоми като летаргия и тежка липса на енергия, замаяност и объркване, характеризиращи се с липса на внимание и забравяне. Този дефицит може да доведе и до безсъние.

Ефекти върху кожата и косата

Калцият е основно хранително вещество и за вашата коса и кожа. Без калций кожата ви ще започне да изсъхва, ще се появят чупливи нокти, ще се появи изтощена коса. Хроничните автоимунни заболявания като алопеция, екзема и псориазис също могат да бъдат причинени от неговия дефицит.

Остеопения и остеопороза

Дефицитът на калций може също да причини остеопения и остеопороза. Тези две състояния възникват, когато костите не получават достатъчно калций. Костите се нуждаят от много високи нива на калций, за да останат здрави. Това е една от най-важните функции на хранителното вещество. Липсата на общи нива на калций може да направи костите податливи на фрактури. Често се развива остеопения, загуба на костна минерална плътност.

Тежък предменструален синдром

Ниските нива на калций в организма са свързани с предменструален синдром (ПМС). Учените са потвърдили, че ако една жена има ниски нива на калций и витамин D през втората половина на менструалния си цикъл, тя може да развие тежък ПМС.

Проблеми със зъбите

Когато на организма му липсва калций, той го черпи от зъбите, а това може да ги лиши от ценния минерал. Това е води до различни зъбни проблеми като кариес, загуба на зъби, дразнене на венците и слаби зъбни корени.